Credincioșii adunați în sfântul locaș au putut asculta astfel întregul Canon cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, slujbă ce este împărțită în patru stări în prima săptămână a Postului Mare iar în miercurea din a cincea săptămână se citește integral în cadrul Utreniei de joi.
Spre finalul deniei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a adresat un cuvânt de învățătură: „Am avut parte în această seară împreună cu frații creștini ortodocși de pretutindeni de slujba Utreniei împodobită cu rânduiala Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul. De câteva sute de ori, adâncul ființei noastre a strigat către Dumnezeu zicând «Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă». Este gândul, este strigătul, este dorul, este durerea lui Adam și a Evei odată ce au fost izgoniți din Raiul lui Dumnezeu pe pământul sortit să crească buruieni, spini și pălămidă. Știind raiul pe care l-au pierdut și văzând lumea în care au intrat, adâncul ființei lor striga «Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă». Noi, fiii și fiicele lor după trup, văzând lumea în care trăim, gândindu-ne la Împărăția lui Dumnezeu, constantând starea de păcat în care ne aflăm, distanța atât de mare între ceea ce suntem și ceea ce ar trebui să fim, strigăm din adâncul ființei noastre «Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă». Pentru ce facem aceasta? Pentru ce îl rugăm pe Dumnezeu să ne miluiască? Pentru ce repetăm de atâtea ori această rugăciune? O repetăm pentru că știm că suntem săraci de credință, suntem săraci de nădejde, suntem săraci de iubire, suntem săraci de fapte bune, suntem săraci de Dumnezeu, și de aceea strigăm către El «Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă».”
„Îl rugăm pe Dumnezeu să ne miluiască fiindcă suntem departe de drumul care duce către Tronul Preasfintei Treimi”
Totodată, Părintele Mitropolit a afirmat că drumul către Împărăția lui Dumnezeu se dobândește prin rugăciune: „Îl rugăm să ne miluiască pentru că ne aflăm în întuneric, în întunericul faptelor rele, în întunericul desfrâului în multe chipuri, în întunericul necredinței, și mai ales în întunericul mândriei care ne îndepărtează de Dumnezeul smereniei și pentru aceasta strigăm «Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă». Îl rugăm pe Dumnezeu să ne miluiască fiindcă avem constatarea în noi că suntem în rătăcire, că nu suntem pe calea care duce către El, nu ne aflăm pe cărarea care duce spre Împărăția lui Dumnezeu, suntem departe de drumul care duce către Tronul Preasfintei Treimi, și de aceea strigăm «Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă». Îl rugăm pe Dumnezeu să ne miluiască pentru că suntem cuprinși de cele trei abuzuri, pofte sau ispitiri. Îl rugăm să ne descătușeze de abuzul de putere, să ne dezlege de abuzul de avere, și mai presus de toate, să ne dezlege de lanțul abuzului de plăcere, cu care suntem înlăuntrul ființei noastre înfășurați, și de aceea strigăm «Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă»”.
Credincioșii au primit la finalul slujbei binecuvântare din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. La Catedrala Mitropolitană programul săptămânii a V-a din Postul Sfintelor Paști va continua, pe lângă rânduiala specială specifică acestei perioade, cu Denia Acatistului Bunei Vestiri ce se va săvârși vineri, 23 martie a.c., începând cu ora 18.00, de către Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.