Pornind de la premiza că efortul de catehizare ocazională trebuie fundamentat pe un program catehetic bine structurat, ghidul din acest an vine în sprijinul preoţilor cu o tematică specială, cu sugestii pentru pregătirea şi susţinerea unei cateheze, dar şi cu recomandări pentru strategii clasice şi interactive folosite în activităţile de învăţare. În plus, conţine un capitol dedicat formularelor aplicabile în activităţile de catehizare.
Având ca reper recomandările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu privire la Anul omagial şi anul comemorativ, cele zece teme cuprinse în programă pun accent pe unitatea credinţei, întemeiată pe unitatea Bisericii şi a neamului. Primele două teme fac referire la unitatea Bisericii, în timp ce următoarele trei la felul cum ajung oamenii să trăiască această unitate. Temele 6 şi 7 vorbesc despre jertfa poporului român pentru realizarea unităţii naţionale. Ultimele trei teme urmăresc pericolele care pot afecta unitatea în relaţia cu Dumnezeu, cu noi înşine şi cu semenii. Programa catehetică 2018 îşi propune, astfel, să-i aducă mai aproape pe credincioşi şi pe preoţi de învăţătura ortodoxă despre Biserică.
Temele catehetice propuse pentru anul în curs sunt: 1. Cred într-una, sfântă, sobornicească şi apostolică Biserică; 2. Biserica, Trupul lui Hristos; 3. Unitatea credinţei şi împărtăşirea Sfântului Duh; 4. Să ne iubim unii pe alţii, ca într-un gând să mărturisim; 5. Şi ne dă nouă cu o gură şi cu o inimă a slăvi preacinstitul şi de mare cuviinţă numele tău; 6. Ierarhi şi slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române, susţinători ai Marii Uniri; 7. Patriarhul Miron Cristea; 8. Inovaţii şi superstiţii în cult; 9. Putem rezolva problemele apelând la falsa credinţă (magie)?; 10. Prietenie virtuală sau comunicare reală?
Pentru fiecare temă, programa oferă sugestii de conţinut, câteva îndrumări şi o bibliografie selectivă. Ca o noutate, la temele teologice au fost introduse câteva repere scripturistice, patristice, teologice şi liturgice, iar la temele cu caracter istoric repere cronologice, biografice şi istorice.
În cuvântul său introductiv la Programa din acest an, intitulat „Tradiţie şi modernitate în programa catehetică actuală“, pr. prof. univ. dr. Vasile Gordon, de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, precizează: „Constatăm cu bucurie că şi în acest an un colectiv merituos de părinţi-cateheţi ai Arhiepiscopiei Iaşilor, sub coordonarea părintelui inspector Bogdan Racu, a elaborat o Programă catehetică deosebit de utilă şi practică, în care se împletesc armonios tradiţia cu modernitatea. Întâlnim, astfel, atât teme clasice, cât şi moderne, însoţite corespunzător de semnalarea unor repere bibliografice din ambele categorii. Programa ne prezintă un cadru pastoral-metodic, cu recomandări pertinente privind redactarea catehezelor şi modalităţile optime pentru desfăşurarea propriu-zisă a catehizării“.
În acelaşi timp, vorbind despre Programa catehetică 2018 ca despre „o nouă ipostază a unui demers formator“, prof. univ. dr. Constantin Cucoş, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din Iaşi, subliniază faptul că „prezenta programă catehetică, apărută cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ne oferă o structură comprehensivă, în acord cu cerinţele moderne ale unui program de formare ce se derulează în regim instituţional, dar şi nonformal, mai flexibil, mai personalizat, ce prefigurează atât orizontul finalist (valori şi atitudini), cuprinsul tematic (10 teme), dar şi sugestii relevante de ordin didactic, procedural, relaţional, evaluativ“.
Cele 10 teme catehetice pot fi tratate, la alegerea preoţilor şi în funcţie de necesităţile pastorale, în câte o singură cateheză sau în mai multe cateheze.
Privitor la calendarul activităţilor, preoţii vor susţine catehezele pe tot parcursul anului 2018, parcurgând primele 5 teme până la 31 iulie 2018, iar următoarele 5 teme până pe 17 decembrie 2018. (Pr. Marius Ionuţ Tabarcea)