Tema aleasă se încadrează într-o serie de manifestări culturale şi pastoral – misionare ce au fost organizate de preoţi în mai multe parohii din Protopopiatul Paşcani ca urmare a faptului că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2017 drept „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti” şi „Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului" în Patriarhia Română. Biserica unde s-a desfăşurat evenimentul are cea mai nouă pictură murală din protopopiat şi unde s-au adunat mulţi păşcăneni doritori de frumoase modele duhovniceşti pentru viaţa lor.
Au fost prezenţi la această manifestare cultural-misionară pr. Pavel Postolache, protoiereu al Protopopiatului Paşcani însoţit de un grup numeros de preoţi din oraş şi din împrejurimi. De faţă au fost peste 100 de participanţi.
Organizatorul şi moderatorul acestui eveniment a fost subsemnatul, pr. Dan Turcu, misionarul protopopesc al Protopopiatului Paşcani.
În mijlocul preoţilor şi al credincioşilor a fost prezent in această după amiază pr. prof. Dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, care a vorbit celor prezenţi despre „Mărturisirea credinţei în închisorile comuniste în timpul regimului
Părintele decan a amintit faptul că, spre deosebire de marturisirea ateismului ca religie a unora dintre cei inchişi, mărturisitorii ortodoxiei au făcut din închisoare mai mult decât o mănăstire unde s-au rugat, au slujit, au spovedit, au botezat şi au împărtăşit. Au acceptat foamea ca pe un post, iar asupririle torţionarilor ca pe tăierea voii. In închisori s-au făcut, cu dragoste, cele mai importante daruri, de la mici obiecte necesare traiului până la iertarea „duşmanului” si oferirea lui Hristos Euharistic şi toate acestea cu multă atenţie pentru că orice gest surpris care nu convenea mărturisitorilor ateismului atrăgea asupra tuturor suferinţe şi chinuri îngrozitoare de la tortionanari.
Merită amintit, deşi nu face parte din temă, că părintele decan a prezentat modul de organizare al familiilor inainte de societatea comunistă bolşevică în spaţiul românesc. Anume că unul dintre copii mergea la manastire să se roage pentru întrega familie, iar cel mai mic rămânea lângă părinţi şi aveau grijă de ei, după cum şi aceştia aveau grijă de nepoţi . Asfel era rezolvată problema socială, ceea ce astazi nu se mai întâmplă.
De asemenea, la eveniment a fost prezent domnul profesor Constantin N. Străchinaru, din Iaşi, care a fost arestat când era student şi închis timp de 14 ani pentru că a făcut parte din Frăţia de Cruce. Ajuns la vârsta de 93 de ani, el a mărturisit celor prezenţi la eveniment felurile în care a putut rezista un mărturisitor al ortodoxiei într-o închisoare in care se dorea „reeducarea” celor închişi.
Ca cel care a cunoscut şi a vorbit cu multe personalităţi intelectuale şi bisericeşti în timpul pertrecut în celulele închisorilor comuniste, domnul profesor ne-a vorbit mai ales despre idealurile comune ale celor închişi pe nedrept. Domnul profesor, smerindu-se, nu a spus prea mult despre sine, ci a vorbit mai mult despre cei prezentaţi în filmuleţ, însă ca un adevarat om ce a acumulat o întreagă experienţă din viaţa aceasta nu s-a sfiit să dea sfaturi despre cum trebuie să trăiască în viaţă şi ce valori să împărtăşească toţi tinerii prezenţi la această întâlnire.
Domnul profesor a mărturisit cât de greu era să găseşti intre deţinuţi, chiar şi între cei închişi pe criterii politice un prieten adevărat în care să ai deplină încredere şă care să nu te trădeze nici chiar când erau bătuţi sau chinuiţi.
Domnul profesor a repetat de câteva ori ca toţi să înţeleagă bine că suferinţa fără Jerfă nu are valoare referindu-se desigur atât la Jerfa asumată de Mântuitorul Iisus Hristos, dar şi ca jertfă a celor închişi asumîndu-si-o pentru păcatele lor, ale familiilor lor, ale noastre ale tuturor şi ale întregului neam românesc.
Ca valori pentru fiecare în parte, şi astăzi, domnul profesor socoteşte de foarte mare importanţă TRIADA: Credinţa în Dumnezeu, dragostea faţă de Neam şi dragostea faţă de Ţară.
A fost prezent la această întâlnire de suflet şi pr. Nicolae Dorneanu, misionar protopopesc al Protopopiatului Iaşi 2, care împreună cu corul misionar „Sfânta Maria Magdalena” al Parohiei „Sfânta Mahramă şi Sfinţii martiri Brâncoveni” din Iaşi ne-au cântat şi a ne-au încântat cu piese pe versuri ale poetului Radu Gyr într-o compoziţie proprie.
La finalul întâlnirii domnul profesor Străchinaru a oferit preoţilor şi mai multor participanţi volumul II „Din mucenicia Neamului româneasc” carte editată în anul 2017.
Părintii slujitori ai Bisericii "Sfântul Gheorghe", gazdele noastre din acea seară, cărora le mulţumim şi pe această cale, au oferit tuturor celor implicaţi în acest eveniment o agapă frăţească. (A consemnat pr. Dan Turcu, misionar protopopesc al Protopopiatului Paşcani)