Ca în fiecare an, în data de 26 octombrie, credincioşii ortodocşi l-au sărbătorit pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitor a numeroase biserici parohiale, schituri şi mănăstiri din ţara noastră. Din salba locaşurilor de cult de la noi închinate Sfântului Mare Mucenic Dimitrie se numără şi biserica Parohiei Flora din cartierul ieşean Tătăraşi, unde programul slujbelor dedicate hramului a debutat în seara zilei de miercuri cu Vecernia unită cu Litia, oficiată de un sobor format din preoţi consilieri de la Centrul eparhial Iaşi, preoţi de la parohiile învecinate, dar şi slujitori din alte protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor. Protos a fost arhim. Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia - Neamţ.
La finalul slujbei, cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele Constantin Sturzu, consilier al Sectorului comunicare şi relaţii publice al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a subliniat ce putem învăţa azi din viaţa Sfântului Dimitrie: „Pruncul Dimitrie a învăţat de la părinţi cele ale credinţei. Învăţăm şi noi din acest fapt că trebuie să avem grijă de copiii şi nepoţii noştri şi să le facem cunoscută învăţătura şi trăirea creştină, pentru că în familie se cultivă cel mai uşor sămânţa Evangheliei. Asta nu înseamnă că omul nu poate găsi şi în altă parte credinţa, dar în special în familie el e mai dispus să primească cuvântul credinţei. Părinţii Sfântului Dimitrie pe ascuns cinsteau pe Hristos, iar nu pe faţă, întrucât păgânii erau la putere. De aici învăţăm că, deşi viaţa noastră nu este la o înălţime aşa de mare duhovnicească, trebuie totuşi să transmitem cele bune copiilor, nepoţilor, celor din jurul nostru, fiindcă nu avem de unde şti cum, şi datorită vorbelor noastre, poate apărea un nou Sfânt Dimitrie. Nici tatăl, nici mama marelui mucenic nu au avut curajul să mărturisească şi au murit fiind creştini în ascuns, dar Dimitrie, când a venit vremea şi a preluat conducerea Tesalonicului, cu îndrăzneală a mărturisit pe Hristos şi pe mulţi i-a întors la Dumnezeul cel adevărat. Părinţii lui au fost poate prudenţi, poate un pic fricoşi, dar Dimitrie a biruit”.
Parohul Bisericii Flora - pr. Dumitru Boboc - a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru împreuna-rugăciune şi împreuna-slujire, amintind şi de faptul că locaşul de cult are bucuria de a adăposti şi părticele din moaştele Sfântului ocrotitor: „Mulţumim Sfântului Dimitrie că ne păzeşte şi ne ocroteşte, având, de anul trecut, bucuria de a-l avea în mijlocul nostru prin părticele din sfintele sale moaşte”. La final, toţi cei prezenţi au primit câte un pachet cu alimente.
Sărbătoarea hramului Parohiei Flora a continuat ieri, când credincioşii au participat la Sfânta Liturghie dedicată hramului. Slujba a fost oficiată de un sobor numeros de preoţi.
Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” - Iaşi a fost înfiinţată în anul 1998, ca urmare a solicitării enoriaşilor din cartierul Tătăraşi, zona Ciurchi - Flora, care nu aveau un locaş de închinare în apropiere. La data de 1 decembrie 1998, a fost numit ca preot paroh părintele Dumitru Boboc, având ca primă misiune identificarea unui loc de biserică. După mai multe încercări, în data de 22 februarie 1999, Consiliul Local Iaşi a aprobat darea în folosinţă pentru construcţia unei biserici a unui teren aflat între blocurile A3 şi P6, strada Vasile Lupu. Pe 4 aprilie, acelaşi an, Preafericitul Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a sfinţit locul de biserică. În august 2001 s-au început efectiv lucrările de construcţie, iar pe 13 octombrie 2002 s-a sfinţit demisolul, unde se slujeşte până în prezent. Din anul 2005, biserica are un al doilea slujitor, în persoana părintelui Adrian Giosan. În anul 2008 s-au terminat lucrările de construcţie, iar începând cu luna decembrie a aceluiaşi an s-au iniţiat lucrările de pictură (aproximativ 1700 mp). În luna mai 2012 a fost finalizată pictura bisericii şi s-au montat catapeteasma şi stranele. La data de 13 octombrie 2012, biserica a fost sfinţită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi IPS Părinte Mitropolit Teofan, împreună cu un sobor de 11 ierarhi.