Temele abordate în cadrul activităţilor au tratat pe larg învăţătura ortodoxă despre cinstirea sfintelor icoane, au evocat chipuri de mărturisitori creştini din perioada comunistă, au surprins aspecte despre relaţia omului cu Dumnezeu şi au prezentat personalitatea patriarhului Justinian Marina. Astfel, credincioşii parohiei Săcăreşti au învăţat despre Pregătirea pentru primirea Sfintelor Taine şi ierurgii, pr. paroh Bogdan Balmuş vorbindu-le despre Taina Spovedaniei şi Taina Sfintei Împărtăşanii, dar şi despre agheazmă. În Parohia Hereşti (Cristeşti), pr. Marius Botez a susţinut cateheza cu tema Chipuri de mărturisitori creştini ortodocşi în perioada comunistă, analizând suferinţele, precum şi grelele încercări la care a fost supuşi în perioada respectivă mărturisitorii credinţei ortodoxe. Un capitol special l-a reprezentat evocarea preoţilor Ştefan Velescu şi Ioan Podaru, slujitori ai Bisericii pe Valea Moldovei, întemniţaţi pe nedrept în vremea regimului comunist.
De ce nu este icoana chip cioplit? au descoperit cei prezenţi la cateheza susţinută de pr. Cristinel Hărmănescu în Parohia cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Paşcani, Icoana ortodoxă fiind şi subiectul catehezei prezentate de pr. Ovidiu Drîmbu în parohia Lespezi. Despre Rolul icoanei în cultul ortodox a vorbit pr. Sergiu Andrei de la Parohia Vascani, în cateheza cu acelaşi titlu. Activitatea i-a impresionat pe participanţi, unul dintre ei mărturisind la final: „Icoanele sunt importante în viaţa noastră pentru că ne ajută să fim mai aproape de Dumnezeu, de Maica Domnului şi de sfinţi, cu ajutorul cărora depăşim mai uşor greutăţile şi suferinţele”. La Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Tîrgu Frumos a fost organizată cateheza cu tema Icoana în viaţa creştinului ortodox. În tratarea temei, pr. Constantin Cristian Cristea a oferit celor prezenţi argumente din Sfânta Scriptură şi de la Sfinţii Părinţi cu privire la importanţa icoanei, la rolul ei în viaţa noastră, dar şi la efectele ei duhovniceşti.
Pr. Cătălin Bortă, de la Parohia Valea Oilor, a evocat în cadrul unei cateheze Personalitatea patriarhului Justinian Marina. După vizionarea unui film de arhivă despre activitatea cunoscutului ierarh român, prezentarea a continuat cu câteva date biografice, dar şi cu aspectele mai importante din activitatea celui care a condus Biserica Ortodoxă Română timp de 29 de ani.
În luna noiembrie vor fi susţinute alte două cateheze demonstrative în parohiile Conţeşti şi Volintireşti.
Cateheza demonstrativă este un proiect iniţiat de Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Iaşilor în urmă cu patru ani, cu scopul de a transmite credincioşilor din parohii, într-un mod cât mai atractiv şi actual, învăţătura de credinţă ortodoxă, fiind şi model de bună practică pentru preoţii care desfăşoară astfel de activităţi.