Ieri, 18 octombrie, în calendarul Bisericii noastre a fost cinstit Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, cel de la care avem cea de-a treia Evanghelie şi Faptele Apostolilor din Noul Testament. Cu această ocazie, paraclisul Parohiei „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca” din cartierul ieşean Păcurari şi-a serbat ocrotitorul, pentru prima dată de la înfiinţarea acestei comunităţi păstorite de părintele Marian-Viorel Nimerincu, inspector eparhial în cadrul Departamentului Cimitire al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Numeroşi credincioşi au participat în seara zilei de marţi la slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de un sobor de preoţi consilieri de la Centrul eparhial Iaşi şi de la parohiile învecinate, protos fiind arhim. Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” şi exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor.
„Aparţinem unei comunităţi care este binecuvântată şi păzită de un mare Apostol şi Evanghelist”
La finalul slujbei, cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele Adrian Giosan, consilierul juridic eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor. „Vă îndemn să iubiţi Liturghia şi să fiţi alături de părintele care v-a fost rânduit. Îl cunoaştem destul de bine pe părintele Marian şi vă putem adeveri că vă aflaţi pe mâini bune. Familia frumoasă a părintelui de acasă, doamna preoteasă şi copiii, s-a înmulţit în acest loc, pentru că s-a întemeiat o nouă familie. Cu grija, cu hotărârea, cu determinarea care-i sunt caracteristice, părintele Marian va reuşi să facă o lucrare frumoasă la această parohie. Îl felicităm cu ocazia primului hram şi vă felicităm şi pe voi, enoriaşii, bucurându-ne că v-am întâlnit la Casa lui Dumnezeu şi, totodată, la casa dumneavoastră de suflet”, a spus părintele Adrian Giosan în cuvântul rostit enoriaşilor.
De asemenea, părintele paroh Marian Nimerincu a subliniat în cuvântul său importanţa apartenenţei la o comunitate parohială: „Dacă până acum nu l-aţi cunoscut pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, vă îndemn de acum înainte să începeţi să-l cunoaşteţi în adevăratul sens al cuvântului. Dacă Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca nu a fost până acum ocrotitorul nici unei biserici din oraşul Iaşi, iată că de acum acest sfânt va fi ocrotitorul capelei noastre şi a viitoarei biserici care se va ridica acolo unde va rândui el, când va rândui el şi cum va rândui el. Urmând cuvintele Evangheliei după Luca, «Oare, nu ardea în noi inima noastră, când ne vorbea pe cale şi când ne tâlcuia Scripturile?», la fel doresc ca şi în inimile dumneavoastră să ia foc o scânteie, o mică flacără de rugăciune, o mică flacără de dragoste, o mică flacără de înţelegere că aparţinem unei comunităţi care este binecuvântată şi păzită de un mare Apostol şi Evanghelist. Suntem binecuvântaţi cu acest hram, şi indiferent că el cade în timpul săptămânii şi indiferent că uneori genunchii ne lasă urcând dealul spre bisericuţa noastră, trăirea noastră duhovnicească trebuie să fie mai presus de orice. Lumina lumânărilor din această seară să vibreze şi să aibă ca efect lumina din sufletul dumneavoastră, pe care s-o duceţi acasă pe cale, aşa cum a dus-o Sfântul Apostol Luca pe calea cu Hristos, şi, ducându-o acasă, să lumineze toată familia dumneavoastră”.
Seara s-a încheiat cu un minirecital de cântări religioase, intonat de un grup de elevi. Sărbătoarea hramului Parohiei „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca” din cartierul Păcurari a continuat ieri, când credincioşii au participat la Sfânta Liturghie dedicată hramului. Slujba a fost oficiată tot de un sobor numeros de preoţi.
Paraclisul Parohiei „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca” - Păcurari din Iaşi a fost sfinţit pe data de 27 decembrie 2016 de un sobor de preoţi. Locaşul de închinare se află pe strada Elisabeta Rizea numărul 27, lângă Cimitirul „Sfântul Ioan Botezătorul”, şi a fost amenajat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, de părintele paroh Marian Nimerincu, ajutat de câţiva donatori. Amintim că Parohia „Sfântul Apostol Luca” deţine în prezent două spaţii donate de inginerul Sorin Ionescu. În primul funcţionează paraclisul şi o capelă mortuară, iar cel de-al doilea este destinat praznicelor pentru cei adormiţi.