Câteva mii de credincioși au participat astăzi la sfințirea Bisericii „Sfântul Ierarh Nectarie din Iași”. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Nicholas, Mitropolit de Hama, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurați de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Au fost prezenți și Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, Preasfinţitul Părinte Leontie, Episcop de Chitron, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului și Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
În cadrul Sfintei Liturghii, cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicholas de Hamas, care a vorbit despre iubirea milostivă a lui Dumnezeu față de toți oamenii: „Noi ne-am întâlnit la hramul Sfintei Parascheva, iar în această zi am sfințit o biserică care-l are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nectarie. Într-o țară în care sfinții sunt atât de mult cinstiți, puteți îndeplini porunca Domnului Hristos: «Fiţi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru cel din ceruri desăvârşit este». Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne-a dat cuvântul divin, prin care exprimă și explică voia Lui. Bunul Dumnezeu se bucură la întoarcerea copiilor păcătoși acasă, iar cuvântul lui Dumnezeu este un cuvânt viu, prin care omul se poate întoarce la Creatorul său”.
La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Teofan și-a exprimat recunoștința față de credincioșii prezenți atât la sfințirea Bisericii „Sfântul Ierarh Nectarie”, cât și la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
Drept recunoștință pentru implicarea și jertfelnicia de care a dat dovadă, părintele paroh Petrică Lehaci a primit „Crucea patriarhală”, distincție oferită de PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. De asemenea, ceilalți preoți slujitori ai Parohiei „Sfântul Ierarh Nectarie”- pr. prof. univ. dr. Ilie Melniciuc, pr. Paul Daniel Lehaci și pr. Ionuț Emanuel Lehaci - au fost distinși din parte Mitropoliei Moldovei și Bucovinei cu „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”. De asemenea, au fost evidenţiate persoanele care au ajutat la reconsolidarea bisericii, acestea primind diplome şi distincţii de vrednicie. Cei mai importanți ctitori ai sfântului locaș au primit distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei” pentru mireni.
Conform tradiției, credincioșii au avut posibilitatea să se închine în sfântul altar, la racla cu o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, precum și la moaștele Sfântului Efrem cel Nou, aduse special pentru acest eveniment.
Parohia „Sfântul Ierarh Nectarie” din Iaşi fost înființată, la cererea credincioșilor, pe data de 1 septembrie 1995, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Locul de biserică a fost sfințit pe data de 9 septembrie 1995. Locaşul de închinăciune a primit hramurile Nașterea Maicii Domnului, Sfântul Prooroc Ilie și Sfântul Nectarie. În anul 2000, s-a săpat fundația bisericii urmând ca în anul 2006 sa fie sfințit altarul. Pe 15 octombrie 2006, biserica a primit o părticică din moaștele Sfântului Nectarie. Racla a fost adusă la Iaşi de către Înaltpreasfinţitul Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses şi Eghina (Grecia) şi de către Maica Teodosia, stareța Mănăstirii „Sfânta Treime” din Insula Eghina. Biserica este contruită în stil ștefanian, având următoarele dimensiuni: 55 metri lungime, 55 metri înălțime şi 23 metri lățime (la apside). Pictura bisericii a fost începută în anul 2010 şi a fost realizată în stil bizantin de pictorul Vasile Gheorghiţă, împreună cu echipa sa. Din anul 2008, lucrarea pastoral-administrativă şi misionară se desfăşoară cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Toate lucrările la sfântul locaş au fost atent supravegheate de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. De la înființarea parohiei (1995) și până în prezent, Parohia „Sfântul Nectarie” este păstorită de pr. dr. Petrică Lehaci. De asemenea, din soborul slujitorilor locaşului de închinăciune mai fac parte pr. prof. dr. Ilie Melniciuc, pr. Paul Daniel Lehaci și pr. Ionuț Emanuel Lehaci. Pe lângă hramul principal – Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul - biserica mai are două hramuri: Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Proroc Ilie.
Galerii foto complete de le eveniment puteți urmări accesând următoarele link-uri:
https://doxologia.ro/eveniment/momente-inaltatoare-la-sfintirea-bisericii-sfantul-nectarie-din-iasi-galerie-foto