Liturghie în prima zi din an, la Catedrala Mitropolitană din Iași: „Este vreme de bilanț lăuntric”

Arhiepiscopia Iașilor Ianuarie 2, 2022   Autor: Tudorel Rusu

În prima zi din an, credincioșii ieșeni s-au adunat de la primele ore ale dimineții la Catedrala Mitropolitană pentru a participa la slujbele oficiate cu prilejul celor două mari sărbători: Tăierea împrejur cea după trup a Domnului și pomenirea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare. Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Sanctus” al Catedralei, dirijat de Mirel Costel Nechita.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat:

Este început de an și vreme de bilanț lăuntric, vreme de înțelegere pentru fiecare din noi a ceea ce a fost bun sau mai puțin bun în anul ce a trecut. Omul este într-o mișcare continuă, de la naștere până la moarte, mișcare în care își schimbă alegerile, se schimbă pe el însuși, iar în această schimbare Dumnezeu lucrează. Dumnezeu Însuși ne dă ca oportunități anumite schimbări din viața noastră, anumite întâlniri, pentru a ne cunoaște mai bine pe noi înșine. Domnul, când a fost adus la templu, a fost primit de Dreptul Simeon, care i-a spus Maicii Domnului următoarele cuvinte: «Iată, Acesta este pus spre căderea şi spre ridicarea multora din Israel şi ca un semn care va stârni împotriviri. Şi prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi». De multe ori, prin încercări și prin crize, prin împrejurări neașteptate pe care Domnul le pune în viața noastră, descoperim noi înșine taine ale inimilor noastre pe care altminteri în forfota zilnică, în grijile cu care suntem împovărați, în responsabilitățile pe care le avem de purtat, de multe ori nu le vedem. Ziua de sărbătoare, vremea de sărbătoare, este un prilej de a ne vedea mai adânc și de a ne lucra pocăința, pocăința însemnând o înnoire a noastră.

La finalul slujbei, cei prezenți au fost binecuvântați de PS Părinte Nichifor Botoșăneanul.

Prima Sfântă Liturghie săvârșită în acest an este a Sfântului Vasile cel Mare

În prima zi din acest an, în toate bisericile ortodoxe s-a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. Deși, ca structură, este similară Liturghiei Sfântului Ioan Gură de Aur, Sfânta Liturghie săvârșită în prima zi a anului conține anaforaua Sfântului Vasile cel Mare (Marea rugăciune a Sfintei Jertfe). Se oficiază în Biserica noastră de 10 ori pe an.

Tăierea împrejur a Domnului, împlinirea legii

Împlinindu-se opt zile de la naştere, Domnul nostru Iisus Hristos a binevoit a primi tăierea împrejur, pe de o parte ca să împlinească legea, iar pe de alta ca să se arate că a luat trup adevărat şi să înlăture învățătura celor care ziceau mai târziu că Hristos n-ar fi luat trup omenesc. Conform tradiției iudaice, pruncii de parte bărbătească erau tăiați împrejur în a opta zi după naștere și tot atunci ei primeau numele. Tăierea împrejur a fost instituită ca un semn văzut al legământului încheiat de Dumnezeu cu patriarhul Avraam şi cu urmaşii acestuia.

Sfântul Ierarh Vasile cel Mare este considerat învățător al Bisericii

Sfântul Ierarh Vasile cel Mare s-a născut în Capadocia din părinţi binecredincioşi şi de Dumnezeu cinstitori. Tatăl său se numea Vasile, iar mama sa Emilia, și ea pomenită astăzi în calendarul Bisericii noastre. Și-a oferit averea pentru ridicarea așezămintelor filantropice, cunoscute sub numele de „vasiliade” și a fost bun prieten cu Sfântul Grigore Teologul. Sfântul Vasile cel Mare a fost un om învățat, a propovăduit Evanghelia lui Hristos și a luptat împotriva ereticilor. Ierarhul este considerat unul dintre cei mai mari învățători ai Bisericii, cinstit alături de Sfântul Grigorie Teologul și de Sfântul Ioan Gură de Aur pe 30 ianuarie. Aproape 600.000 de români poartă numele Sfântului Vasile.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri