Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite unită cu Vecernia, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi

Arhiepiscopia Iașilor Martie 8, 2017   Autor: Tudorel Rusu

Slujba arhierească a fost una deosebită, săvârşită numai la lumina lumânărilor. Întrucât Liturghia Darurilor înainte sfinţite unită cu Vecernia este săvârşită sub semnul pocăinţei, veşmintele preoţilor slujitori au fost de culoare neagră, cernite. Răspunsurile la strană au fost oferite de psalţii catedralei.

În cadrul slujbei arhierești, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a hirotonit întru duhovnic pe pr. Emanuel Apetrei de la Parohia „Sfântul Arhidiacon Ștefan”- Frunziș, Protopopiatul Iași 3, și pe pr. Zugravu Teodor de la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” - Miron Costin, Protopopiatul Săveni.

La final, în cuvântul rostit credincioşilor prezenţi, IPS Mitropolit Teofan a subliniat cum putem scăpa de robia păcatelor: „Mântuitorul Hristos ne spune în Evanghelie: «Acolo unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta». De ce suntem noi înlănțuiți? Care sunt dependențele care ne definesc? Robia noastră este gândul la comoară, adică la ceea ce ne gândim în majoritatea timpului nostru. Și la ce ne gândim noi mai tot timpul? Dacă suntem onești, ne gândim în general la trei lucruri: la avere, la putere și la plăcere. Cam aceasta este întreita noastră comoară și robie. Ca să scăpăm de această tiranie, care ne duce în iadul cel mai de jos după cum ne spune Sfântul Andrei Criteanul, și pentru a ajunge la mintea văzătoare de Dumnezeu, trebuie să ne lepădăm de lanțurile păcatului și să devenim liberi, după cum Dumnezeu ne-a dorit să fim. Pentru noi, Mântuitorul Hristos a pătimit de bunăvoie și a Înviat din morți, S-a pogorât la iad și a sfărâmat lanțurile tiraniei păcatului, dăruindu-ne harul libertății”.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri