IPS Părinte Arhiepiscop Pimen a slujit la Parohia Volovăț

Arhiepiscopia Iașilor Mai 14, 2018   Autor: Flavius Popa

Numeroși tineri și elevi, profesori și părinți dar și credincioși din zonele învecinate, au participat la Sfânta Liturghie oficiată la Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” Volovăț. A devenit o tradiție ca în ultimii douăzeci de ani, vizita și prezența Înaltpreasfințitului Pimen în mijlocul elevilor, să devină un prilej de bucurie și mulțumire pentru credincioșii parohiei.

„Dumnezeu dăruiește puteri îndeajuns ca să rezistăm în fața celor rele”

În predica sa, ierarhul le-a vorbit tinerilor și cadrelor didactice despre cum Dumnezeu îi ajută pe tineri să lupte cu păcatul și să dobânească mântuirea: „Această virtute, păstrarea credinței, aduce mântuire. Această curăție a vieții morale aduce mântuire. Dacă ne gândim, la vârsta tinereții fel de fel de gânduri, cuvinte și fapte păcătoase asaltează tinerii. Dumnezeu lucrează în sufletul omului și îi oferă tot ceea ce este de folos. Tărie în credință, râvna de-a se păstra curat trupește și sufletește, Dumnezeu dăruiește puteri îndeajuns ca să rezistăm în fața celor rele, și aceasta dacă noi ne străduim. Această tărie sufletească, dobândită de la Dumnezeu, o primim prin educație și prin cuvintele de învățătură ale tatei, ale mamei și ale preotului, prin fapte de milostenie dar mai ales prin prezența la Sfânta Biserică în zilele de sărbătoare”.

În fiecare an sărbătorim cinstirea Sfântului Ioan Valahul, ca zi a copiilor creștini din Volovăț. Profesori, părinți și elevi împreună în rugăciune, ca Dumnezeu să milostivească lumea aceasta și să ne fie luminător și călăuzitor pe toate cărările vieții. Într-o lume în care nu sunt promovate valorile creștine, pare să fie ceva deosebit, dar pentru noi această zi este firească, de ani de zile petrecem ziua împreună, dorind să afirmăm că un român ne-a arătat calea curăției, acesta fiind Sfântul Ioan Valahul.” ne-a declarat părintele Dumitru Valenciuc, parohul din Volovăț, județul Suceava.

Pentru meritele deosebite pe care profesorii și elevii le-au desfășurat la școală, dar și ca semn de gratitudine din partea Bisericii, IPS Pimen a acordat cadrelor didactice și tinerilor merituoși diplome și distincții, afirmând la final că școala trebuie să se concentreze pe formarea oamenilor, nu doar pe transmiterea unor informații.

Școala și paraclisul parohial au fost construite din dorința și prin munca credincioșilor

Paraclisul „Sfântul Ioan Rusul și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare” a fost construit din lemn în perioada 2012-2014 prin strădania credincioșilor din Volovăț, paraclis ce se află în apropierea bisericii „Înalțarea Sfintei Cruci”, ctitorie a Voievodului Ștefan cel Mare. Școala din Volovăț a fost întemeiată prin osârdia preotului Constantin Tarangul cu ajutorul localnicilor, la mijlocul veacului al XIX-lea, tot aici funcționând și prima societate culturală a românilor bucovineni, prin grija aceluiași paroh.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri