Întâlnirea profesorilor de religie din Iași: „Satul românesc, între tradiție și modernitate - reper pentru educația religioasă”

Arhiepiscopia Iașilor Noiembrie 17, 2019   Autor: Tudorel Rusu

Zeci de cadre didactice au prezentat timp de câteva ore proiecte și programe artistice referitoare la satul românesc, manifestarea încadrându-se în tematica Anului omagial al satului românesc proclamat în Patriarhia Română de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Prezent la eveniment, părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, le-a adresat cadrelor didactice prezente câteva cuvinte: „Cred că dumneavoastră, profesorii de religie, prin ceea ce faceți în școala românească, aduceți aminte tuturor celor implicați în educație cât e de frumoasă comuniunea, mai ales atunci când are în centrul ei pe Dumnezeu și că orice desăvârșire, orice frumusețe, orice rotunjime ține de această întâlnire a omului cu Dumnezeu, Care pentru noi are un chip și poartă un nume: Iisus Hristos. Mă bucur și de faptul că în acest an omagial dedicat reîntâlnirii cu satul românesc de odinioară și de acum, dumneavoastră v-ați gândit să vizitați aceste tradiții sfinte care ne aduc aminte de puterea rădăcinilor, căci, vorba lui Nicoale Iorga, dacă un pom își uită rădăcinile, cu siguranță va ajunge să se strice, să putrezească, să moară, în ultimă instanță. Pentru noi, cei care, vremelnic sau nu, ne aflăm în oraș, aceste întâlniri nu fac altceva decât să ne revitalizeze, să ne readucă în atenție această dimensiune fondatoare a civilizției românești”.

„Satul românesc, între tradiție și modernitate - reper pentru educația religioasă”

„Acest cerc metodic al profesorilor de religie din județul Iași a fost unul cu titlu de pionierat, în sensul că am reunit toate cele șapte cercuri pedagogice într-unul singur. Tema întâlnirii a fost «Satul românesc, între tradiție și modernitate - reper pentru educația religioasă». Ne-am oprit asupra unor activități atât artistice, cât și metodico-pedagogice, pe care le-au realizat profesorii din cercurile pedagogice din acest an. Manifestarea a fost în fapt o retrospectivă. Ne-am dorit să fim împreună pentru a sublinia care sunt valențele acestei teme, cât este ea de bogată și să aducem în atenția cadrelor didactice modele de bune practică și să le dăm posibilitatea de a se cunoaște mai bine și de a învăța unii de la alții, într-o manieră inedită”, ne-a declarat prof. Denisa Mănoiu, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri