Întâlnirea preoților din cercul pastoral nr. 9 al Protopopiatului Iași III

Arhiepiscopia Iașilor Februarie 7, 2023   Autor: Pr. Petru-Ionuț Irimia

Întâlnirile cercurilor misionar-pastorale ale preoților au loc cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Cei nouă preoții, membri ai cercul misionar-pastoral mai sus amintit, s-au adunat în biserica satului Vama pentru împreună-liturghisire și pentru a înălța rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu pentru toate darurile primite în anul trecut și pentru a-I cere ajutorul în noul an. La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii s-au pomenit ctitorii bisericii, dar și preoții din Protopopiatul Iași III trecuți de curând la Domnul: părintele Romeo Ungureanu și părintele Mihai Rusu.

Cuvântul de învățătură a fost rostită de părintele Gheorghe Bogus de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Sinești, care, cu talentul său oratoric, a vorbit despre viața Sfântului Fotie, patriarhul Constantinopolului. Părintele a subliniat datoria credincioșii de a păstra și de a apăra credința așa cum a făcut-o Sfântul Fotie în vremea sa. De asemenea a îndemnat la cultivarea răbdării și a recunoștinței, asemeni Sfântului Fotie, care a răbdat și n-a cârtit, deși a fost umilit în mai multe rânduri și a fost exilat în două rânduri.

Referatul prezentat la întâlnire a fost susținut de părintele Petru-Ionuț Irimia, de la Parohia „Sfânta Treime” – Stornești, și a avut ca temă „Vârsta senectuții – anticameră a tinereții veșnice din Împărăția lui Dumnezeu”. Referatul a fost recepționat cu deosebit interes de părinții prezenți, iar la dezbaterea de final s-au propus mai multe moduri în care pot fi implicați enoriașii seniori în viața liturgică, pastorală, culturală, misionară și filantropică a parohiei.

Părinții participanți au concluzionat că vârstnicii au nevoie să fie implicați în activitățile din parohie, să se simtă utili și nu abandonați undeva într-un colț al bisericii sau al parohiei.

Întâlnirea s-a încheiat cu mulțumirile aduse părintelui Viorel Ciutănău și gospodinelor parohiei gazdă pentru frumoasa primire și pentru agapa pregătită.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri