Începutul lunii martie în cadrul Centrului de zi pentru persoane vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”

Arhiepiscopia Iașilor Martie 15, 2023

Prima campanie se numește „Rucodelie și binecuvântareși se desfășoară în perioada 1-20 martie 2023. Având în vedere situația financiară precară a bunicuțelor, Comunitatea Centrului „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” s-a mobilizat și a realizat produse handmade pentru a le pune spre vânzare. Prin această activitate ne dorim ca în postul mare să venim în sprijinul bunicuțelor noastre oferindu-le posibilitatea de a-și pune în practică creativitatea, priceperea în realizarea lucrurilor handmade, cu scopul de a vinde cele realizate, iar din fondurile rezultate să le oferim o zi de pelerinaj în zona Neamț pentru a descoperi spiritualitatea ortodoxă locală, fapt ce le-ar aduce o rază de bucurie și mângâiere sufletelor lor.

Bunicuțele comunității noastre s-au dovedit a fi foarte talentate și pricepute, căci în cadrul atelierelor de creație handmade, alături de voluntarii și de personalul Centrului, au pus în practică cele mai ascunse pasiuni, fructificându-și spiritul creativ prin realizarea de mărțișoare cu licheni, mărțișoare croșetate tip broșă, mărțișoare din coajă de nucă tip broșă, mărțișoare tip broșă pictate manual, coșulețe cu licheni, tablouri cu licheni. Mâinile dibace  ale bunicuțelor, personalului și voluntarilor centrului au produs obiecte unice și creative, în culori blânde, vii şi pastelate, ce pot fi un dar care să bucure, în luna primăverii, pe cei cărora le vor fi dăruite. Activitatea vine nu doar din dorința de a promova creativitatea, dar și de a stimula interacțiunea dintre personal și beneficiarii proveniți din categorii vulnerabile, pentru a favoriza socializarea și a sprijini integrarea lor în grup.

S-au alăturat acestei activități și studenți din anul I de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Specializarea Asistență Socială, însoțiți de maica lect. univ. dr. Polixenia Nistor, coordonatorul acestora. Au contribuit și ei la realizarea obiectelor handmade în cadrul acestui atelier intergenerațional creativ, confecționând vaze cu sfoară ornamentate cu diverse materiale și coșulețe cu flori create din pahare de carton reciclate, apoi împletite cu fire de mohair și decorate cu motive tradiționale.

O altă activitate deosebită pentru comunitatea Centrului a fost a aceea de a sărbători Ziua internațională a femeii în familia Centrului, iar cu această ocazie a fost invitat în cadrul unei întâlniri duhovnicești părintele protopop Marius Daniel Profir, părintele spiritual al Centrului, care a rostit un cuvânt intitulat Mama – tindă a împărăției cerurilor. Această întâlnire a fost așteptată cu multă bucurie și interes și suntem siguri că a contribuit la întărirea credinței bunicuțelor noastre, cultivându-le și mintea, și sufletul.

Cea de-a doua campanie pe care am desfășurat-o în cadrul Centrului în ziua de 9 martie a fost: „Un mucenic și o lalea pentru bunicuța ta”, aflată la a doua ediție. Această campanie și-a propus să aducă în comunitatea Centrului bucuria sărbătorii de 8 martie, împletită cu păstrarea tradițiilor prin pregătirea „mucenicilor”, a căror formă simbolizează veșnicia, unirea deplină cu Hristos într-o nouă realitate, mai presus de materie și de timp.

Dorim să aducem mulțumiri, Asociației Ștergem o lacrimă, parteneri de suflet ai comunității noastre, care a pregătit pentru beneficiarele centrului daruri și flori pe care le-au oferit în ziua de 8 martie. Reîntâlnirea cu aceștia a fost emoționantă, deoarece de fiecare dată când ne vizitează o fac cu multă dragoste, generozitate și compasiune, ceea ce ne bucură foarte mult.

Și cum Bunul Dumnezeu răspunde în timp real rugăciunilor, ne îndreptăm recunoștința către Parohia cu hramurile „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” și „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Iași și Consiliului și Comitetului Parohial pentru actul filantropic de a oferi bunicuțelor câte un mucenic și un borcan de miere în zi de sfântă sărbătoare, dar și pentru frumoasa și bogata activitate filantropică pe care o desfășoară în cadrul Centrului și pentru grija permanentă pe care o manifestă pentru cei 28 de beneficiari ai Centrului de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” prin oferirea de alimente, mulțumindu-vă pentru toată lucrarea pe care o desfășurați, alături de rugăciunea către Bunul Dumnezeu de a vă răsplăti din darurile Sale cele bogate.

Mare ne-a fost bucuria să încheiem săptămâna cu oaspeți dornici de a dărui o părticică din sufletul lor, căci ne-a călcat pragul Centrului o domnișoară care locuiește în Danemarca și care a dorit să vină personal la Centru pentru a oferi fiecărei bunicuțe câte o floare și o cutie de bomboane în semn de prețuire și admirație. Noi îi suntem recunoscători pentru dragostea cu care a venit și îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i înmulțească jertfa.

Dacă doriți să susțineți activitățile și campaniile noastre o puteți face donând în contul Centrului: RO36CECEB00030RON0823647 - contul IBAN cu mențiunea pelerinaj.

Pentru mai multe detalii puteți apela la numărul de telefon: 0753 597 177 - Asistent Social Ionela BRÎNZĂ-ABUNEI, coordonatorul centrului, sau accesând pagina de facebook: Centru de Zi pentru Persoane Vârstnice "Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv".

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri