Iași: Programul dedicat formării tinerilor preoți a ajuns la cea de-a 12-a ediție

Arhiepiscopia Iașilor Iulie 1, 2024   Autor: Mihail Vrăjitoru

Luni dimineață s-a aflat alături de clerici Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, care a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu soborul preoților aflați la Atelierul de pregătire, în biserica „Buna Vestire” a Mănăstirii Miclăușeni.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, preoții proaspăt hirotoniți au luat parte la o întâlnire de lucru în care Preasfințitul Nichifor le-a vorbit despre „Iconomie și acrivie”.

„Grija Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei față de clericii din Arhiepiscopia Iașilor hirotoniți în ultimul an, se arată și prin organizarea și desfășurarea ediției de anul acesta a programului „Formare tineri preoți” care se desfășoară aici, la Miclăușeni. Timp de două săptămâni ne vom afla aici pentru a fi părtași la împreuna-slujire a Sfintei Liturghii, pentru a fi împreună în rugăciune și pentru a ne împărtăși din experiența și expertiza formatorilor ce vor sta înaintea tinerilor preoți”, a mărturisit pr. Gabriel Leonte, directorul Centrului de Formare Continuă al Arhiepiscopiei Iașilor.

Timp de 10 zile, părinții vor desfășura ateliere tematice și practice, vor participa la diferite sesiuni de prezentare, vor lucra pe studii de caz și se vor axa în mod deosebit pe pregătirea misionar-pastorală și spirituală a slujitorului în parohie.

„Am început programul „Formare tineri preoți” la Miclăușeni. Ziua de astăzi a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu preoții participanți la cursul de formare. A urmat, mai apoi, un curs susţinut de Preasfinția Sa în cadrul programului de formare. În cele două săptămâni vom avea 15 formatori, dintre care îi amintim pe domnul Ciprian Olinici, Secretarul de Stat pentru Culte, și pe părintele Constantin Coman de la București. Totodată, ne vom bucura și de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, care va săvârși Sfânta Liturghie vinerea aceasta, urmând să primim, de asemenea, și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților”, a adăugat pr. Mădălin Gîlcă, referent în cadrul Centrului de Formare Continuă.

În această perioadă, participanții vor avea ocazia să discute cu ierarhii mitropoliei, cu profesorii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, precum și cu diferite cadre didactice de la alte instituții teologice ale Patriarhiei Române.

Programul de pregătire a preoților tineri este organizat și implementat de Sectorul învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, prin Centrul de Formare Continuă al eparhiei.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri