Evenimente ce vor avea loc în Arhiepiscopia Iașilor, în perioada 4-10 decembrie 2022

Arhiepiscopia Iașilor Decembrie 3, 2022

Duminică, 4 decembrie

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va oficia Sfânta Liturghie și va săvârși sfințirea lumânărarului, în Parohia Bicaz Chei.

În cadrul Proiectului Cutia cu papucei pentru ei, voluntarii Colegiului Sfântul Nicoale vor oferi ghetuțe de iarnă pentru 30 de copii din medii defavorizate, vor desfășura jocuri educative și vor prezenta rolul și importanța Praznicului Nașterii Domnului Iisus Hristos.

În Sala Iustin Moisescu a Ansamblului Mitropolitan din Iasi va avea loc, începând cu ora 18.30, masa rotundă Pastorația astăzi: între asumare și provocare, cu participarea domnului Sever Voinescu, și a Lect. Univ. Dr.  Alexandru Prelipcean. Evenimentul este organizat de Colegiul Sfântul Nicoale.

Luni, 5 decembrie

Protopopiatul Hârlău organizează conferința preoțească de toamnă cu tema Isihasm și modernitate. Mai are loc isihasmul în modernitate?, cu participarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Protopopiatul Botoșani organizează consfătuirea lunară cu preoții din protopopiat.

Biserica Sfântul Nicolae Hlipiceni I, Protopopiatul Botoșani, va găzdui întâlnirea Cercului Pastoral Sfinții Arhangheli Hlipiceni, Protopopiatul Botoșani, începând cu ora 15.00. În cadrul întâlnirii va fi săvârșită Taina Sfântului Maslu și va fi susținută o conferință cu tema Colindele – teologia Bisericii în cuvinte simple, de Pr. Onu Ciprian.

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va oficia slujba Vecerniei în cinstea Sfântului Nicolae, în Parohia Schit Orășeni.

Biserica Parohiei Zbereni, Protopopiatul Hârlău, va găzdui întâlnirea Cercului Pastoral nr. 4 Sfântul Nicolae, începând cu ora 16.00. În cadrul întâlnirii, va fi oficiată Taina Sfântului Maslu și va fi susținută o conferință cu tema Învățătura Sfântului Paisie de la Neamț despre rugăciune, de Pr. Ursu Mihai.

Grupul psaltic al Colegiului Sfântului Nicolae va da răspunsurile la strană, în cadrul Privegherii săvârșite în cinstea Sfântului Nicolae, la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași.

Marți, 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Coșula.

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Popăuți.

În Sala Festivă a Colegiului Sfântul Nicolae va avea loc Seara caritabilă de film din cadrul proiectului Cutia cu papucei pentru Ei. Totate fondurile colectate cu acest prilej vor fi redirecționate pentru a achiziționa ghete de iarnă copiilor nevoiași din parohiile mai sărace din Arhiepiscopia Iașilor.

Miercuri, 7 decembrie

În Sala Festivă a Colegiului Sfântul Nicolae, începând cu ora 17.30, 20 de copii din parohiile Budești, Mânjești și Hadâmbu vor învăța despre Persoana Sfântului Ierarh Nicolae, persoană istorică și mare sfânt al creștinătății. Mit, legendă și adevăr.

În Sala Coordonatorilor a Colegiului Sfântul Nicolae va avea loc un atelier despre adicții, cu pariciparea doamnei Teodora Scurtu, consilier adicții. Celor 25 de studenți participanți le va fi prezentat modelul terapeutic în 12 pași, folosit pentru tratarea dependențelor, dar și importanța pocăinței în procesul de vindecare.

Joi, 8 decembrie

Departamentul pentru Securitate în muncă, situații de urgență și protecția datelor a Arhiepiscopiei Iașilor organizează o ședință formativă și informativă în domeniul Securității și sănătății în muncă la Sediul Protopopiatului Piatra Neamț. La eveniment vor participa părinții protopopi ai protopopiatelor din jdețul Neamț, preoții responsabili S.S.M./P.S.I.-S.U ai protopopiatelor din județul Neamț, precum și reprezentanți ai ITM Neamț.

Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Vasile cel Mare din Iași organizează, începând cu ora 15.00, la Muzeul Mitropolitan din Iași Cercul metodic al profesorilor de liceu de Limba și Literatura Română. În cadrul evenimentului vor participa profesori de la 17 licee din județul Iași. Vor fi susținute prezentări de către prof. Carmen Dura – Strategii didactice de adaptare a competențelor din programa de gimnaziu la specificul studierii limbii și literaturii române în liceu (clasele IX-X) si pr. prof. Bogdan Anistoroaei – Isihasm și Rugăciune în Cultura română – Vasile Voiculescu în cadrul Rugului Aprins. La finalul evenimentului, elevi ai Liceului Teologic Ortodox Sfântul Vasile cel Mare din Iași vor susține un concert de colinde și va fi vernisată o expoziție de lucrări inspirate din imaginarul voiculescian de modelaj și pictură, ale elevilor coordonați de profesorii Dan Cîrciumariu, Ioana Măriuței și Cristina Sofragiu, curator fiind. prof. Bogdan Anistoroaei.

În cadrul Proiectului Cutia cu papucei pentru ei, voluntarii Colegiului Sfântul Nicoale vor oferi ghetuțe de iarnă pentru 30 de copii din medii defavorizate, vor desfășura jocuri educative și vor prezenta rolul și importanța Praznicului Nașterii Domnului Iisus Hristos.

Protopopiatul Iași 3 organizează Festivalul Cântul Păstorilor ediția a VII-a, începând cu ora 16.00, la Ateneul din Tătărași. Vor participa coruri ale parohiilor Bâcu, Ciorbești, Coropceni, Glodenii Gândului, Letcani 1, Podu Iloaei, Mădârjac, Șerbești și Țigănași, iar la final va fi susținut un recital al Corului Mini Byzantion.

Vineri, 9 decembrie

Colegiul Sfântul Nicolae din Iași organizează un Concert caritabil de colinde la Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu Iași, începând cu ora 19.00, cu participarea Coralei Universitas, a Corului Basileus al Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Vasile cel Mare din Iași și a Coralei Floralia.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri