„Dialoguri livrești” despre Istorie și ideologie: poate fi considerată uciderea Hypatiei din Alexandria un model de intoleranță creștină?

Arhiepiscopia Iașilor Noiembrie 22, 2022

Discuția este prilejuită de volumul Hypatia din Alexandria. Personajul istoric și legenda modernă, de Maria Dzielska, care a apărut la Editura Doxologia, în colecția Historia Christiana.

Ediția online a „Dialogurilor livrești” va fi transmisă în direct pe portalul Doxologia.ro, precum și pe paginile de facebook Doxologia, Editura Doxologia și patristica.ro. Evenimentul este parte a unui proiect al Centrul de Studii Patristice „Sf. Maxim Mărturisitorul”, în colaborare cu editura Arhiepiscopiei Iașilor.

Împărțită în trei părți, „Legenda literară a Hypatiei”, „Hypatia și cercul ei” și „Viața și moartea Hypatiei”, lucrarea luată în discuție distinge între fapt și speculație în efortul de reconstituire – pe baza fragmentelor istorice păstrate – a portretului acestui faimos personaj al Antichității târzii care a fost utilizat cu ardoare, dar în mare parte eronat, mai ales în ultimele două secole, de susținătorii ideologiilor anticreștine și/sau anticlericale.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri