De 10 ani la Bitola: Elevii seminariști de la Mănăstirea Neamț concurează pentru Marele Premiu

Arhiepiscopia Iașilor Februarie 12, 2021   Autor: Flavius Popa

În cadrul ediției din acest an, seminariștii, coordonaţi prof. Oana Grădinaru, vor concura cu o colecție de 21 de lucrări, copii după detalii frescă cu degradări (sec XIV- XVII), din spațiul bizantin al Europei de Est . Lucrările plastice au fost realizate de elevii nemțeni în perioada școlii online.

Concursul, organizat de Childrens Art Studio „St. Cyril And Methodi”, a reprezentat dintotdeauna o provocare pentru seminariștii de la Mănăstirea Neamț. Timp de 10 ani, aceștia au participat și au câștigat diferite premii în cadrul Festivalului Internațional de Artă „The small Montmartre of Bitola”  - Macedonia: Anul trecut, 22 de seminariști au obținut distincția „Best collection”. Totodată, elevii Apetrei Maria Antonia, Ionică Andreea, Bobric Vasile și Croitoriu Alina au fost premiați cu distincția «Gold Palette»; elevii Eșanu Vasilică Ciprian, Ungurean Achelina, Bileanschi Vladislav și Roșca Haralambie David au primit diploma «Winners 2020». În anul 2019, elevii Apetrei Maria Antonia și Bârzâghideanu Ana Maria au primit distincția „Gold Palette”, iar elevul Alexandru Gabriel Nicuță a obținut premiul „Winner 2019”. În anul 2018, elevii Ionică Andreea și Eșanu Vasilică Ciprian au primit diploma „Winners” iar în 2017, seminariștii clasei a XII-a au câștigat distincția „Best collection”. În anul 2012, sub îndrumarea prof. Dan Țârdea, elevii Seminarului de la Mănăstirea Neamț au câștigat Marele Premiu al festivalului.

„Am încercat să păstrăm în tematica noastră elemente și tehnici de lucru care ne apropie, din punct de vedere religios și cultural, de Macedonia, țara organizatoare. Pentru seminariști, a devenit o tradiție frumoasă, de a participa an de an la această competiție de prestigiu. De remacat faptul că prezența noastră la acest festival împlinește anul acesta 10 ani. Demersul nostru, început în 2011 de catre prof. Dan Țârdea și continuat de mine din 2017, a adus seminarului nemțean numeroase premii.

Deși avem toate distincțiile în palmares, continuăm să participăm pentru că elevii noștrii sunt de fiecare dată dornici de competiție și vor să acumuleze experiențe noi. Indiferent de premii, importantă este satisfacția și munca împlinită. Elevii își testează propriile achiziții, își exersează și gestionează emoțiile, dorind mereu să se autodepășească în următoarele concursuri. În fond, o școală bună este aceea în care elevul își poate descoperi și pune în valoare un portofoliu de predispoziții și aptitudini.

Avem înaintași care ne obligă, moral, să fim și noi la înălțime, iar invitația ne onorează de fiecare dată, cu atât mai mult cu cât, pe podium se află școli de pictură cu tradiție din Rusia, China, India, Turcia, Malaysia, Serbia, Ungaria, România, și în fiecare an concurăm cu peste 10.000 de participanți”, ne-a declarat prof. Oana Grădinaru de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” Mănăstirea Neamț.

Rezultatele Festivalului Internațional de Artă plastică pentru copii „The small Montmartre of Bitola” vor fi anunțate la finalul lunii martie pe www.smallmontmartreofbitola.com.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri