Curs de pregătire profesională a preoţilor din Arhiepiscopia Iaşilor

Arhiepiscopia Iașilor Martie 10, 2017

În ultima perioada s-a constatat, parcă mai mult decât altădată, utilitatea unui astfel de curs prin care preoţii să înveţe să cunoască „realitatea“ tinerilor de astăzi şi totodată să dobândească abilităţi de comunicare şi de lucru cu generaţia tânără. Întrebarea care se naşte în rândul credincioşilor şi al preoţilor este: „Care este alternativa reală pe care Biserica o propune provocărilor lumii contemporane?“.

Întâlnirile tinerilor între ei şi a preotului cu tinerii sunt cu atât mai necesare în mediul sărac al satului romanesc, unde mulţi copii sau chiar tineri nu au suficiente posibilităţi să meargă în excursii sau tabere tematice.

Mulţi preoţi îşi doresc să se pregătească în lucrarea cu tinerii nu doar din punct de vedere catehetic, ci construind o pastoraţie în rândul tinerilor prin intermediul tinerilor, formând grupuri parohiale de tineret care să se întâlnească periodic. Tinerii împreună în atmosfera Bisericii formează cadrul care vindecă. Tinerii se vindecă între tineri, de tristeţe, de lipsa de sens, de neştiinţă, de necredinţă, de frică, de gândurile rele, etc. Împreună, tinerii devin tămăduitori pentru tineri. Un cadru propice pentru tinerii din parohii este şi Tabăra din pridvorul satului, tabără organizată de Departamentul de Tineret care propune tinerilor valorile Ortodoxiei dar şi tradiţiile sănătoase ale poporului nostru.

O mărturie a unuia dintre părinţii participanţi a fost: „Sunt bucuros de cunoştinţele acumulate. Încep să gândesc lucrul cu tinerii din parohie, sistematic, profesionist, şi abia aştept să pun în practică, treptat, ceea ce am aflat în cele trei zile de curs. Consider că au fost trei zile de curs intensiv de folos oricărui preot ce vrea o relaţie vie cu tinerii, dar şi cu ceilalţi enoriaşi. Un alt frate preot afirma: Atmosfera şi cursul au fost deosebit de interesante, iar dl. Cristian Neguţ, trainerul acestor zile, a fost peste aşteptările mele. Mi-aş dori ca pe viitor şi doamnele preotese ale preoţilor din Protopopiatul Paşcani să poată participa la un astfel de curs. Mulţumim lui Dumnezeu pentru tot lucrul bun.“ (Pr. Dan Turcu, Misionarul Protopopiatului Paşcani)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri