„Cum sunt eu în raport cu neamul meu?”, întreabă Părintele Mitropolit de Ziua Națională a României

Arhiepiscopia Iașilor Decembrie 1, 2022   Autor: Flavius Popa

Mii de oameni au umplut azi dimineață Piața Palatului Culturii pentru a participa la evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României. Peste 250 de militari şi angajaţi ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne au defilat pe bulevardul Anastasie Panu.

În cadrul manifestărilor, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit slujba de Te Deum și citit câteva rugăciuni de mulțumire, rostind la final un scurt cuvânt:

Zilele de 24 ianuarie, 27 martie, 28 noiembrie, 1 decembrie, sunt zile sfinte. Ele reprezintă realitatea adâncă, reactivarea memoriului trecutului, minune și minuni ale istoriei. Transilvania a fost aflată o mie de ani sub jug străin. O mie de ani sub asuprire a păstrat credința și limba, a supraviețuit ca popor român. E ceva extraordinar! E o minune pentru că într-o mie de ani, după logica omenească, n-ar mai fi trebuit să existe nimic românesc și ortodox în Transilvania, la cât au fost românii de prigoniți acolo. Nu aveau decât un drept: de a munci pentru alții. Și au rezistat. Ce lecție, ce interogațiune pentru noi: cum sunt eu în raport cu neamul meu? Unde mă aflu eu în raport cu ardelenii, cu românii din Moldova de Sus-Bucovina, cu românii din Moldova de Răsărit – Basarabia? De aceea este așa de frumoasă, de mare și plină de nădejde această zi. Dumnezeu ne-a oferit ziua de 1 Decembrie 1918, precedată de alte minunate zile. Tot în Dumnezeu ne este nădejdea ca o altă minunată zi să apară pentru ca împlinirea de la 1918 să nu fie numai istorie, ci și realitate actuală. Amin! Așa să fie!

Festivitatea a continuat cu depunerile de coroane şi jerbe de flori la statuia Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt din fața Palatului Culturii și s-a încheiat cu defilarea militară organizată de Garnizoana Iași, dimpreună cu structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, ale Ministerului Justiției, ale Serviciului Român de Informaţii și ale Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Manifestările legate de Ziua României s-au încheiat cu tradiționala retragere cu torțe de la ora 19.00, coloana de militari mărșăluind pe traseul Muzeul Unirii – Palatul Culturii.

De 104 ani, România e unită

Data de 1 Decembrie a fost adoptată ca Zi Națională după căderea regimului comunist, în anul 1990, și amintește de rezoluția Marii Adunări de la Alba Iulia, prin care atesta unirea tuturor românilor din Transilvania cu Țara Mamă, România.

Îți mai recomandăm și: (Video) Ziua Națională, celebrată prin rugăciune și recunoștință la Iași

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri