Concursul Național Catehetic în Protopopiatul Săveni

Arhiepiscopia Iașilor Aprilie 18, 2024

În data de 16 aprilie, la sediul Protopopiatului Săveni a avut loc etapa locală a Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, moment de evaluare a proiectelor pe care părinții cateheți ai protopopiatului le-au alcătuit, le-au susținut și le-au aplicat în parohiile unde slujesc.

Prin urmare, ca rod al activității lor catehetice, participanții au înaintat comisiei prezidată de către prof. Iulia Tronciu, proiectele aferente complexei lucrări de învățare și de ghidare a tinerilor din parohii, proiecte care, anul acesta au avut drept scop identificarea și implicarea în împlinirea nevoilor pe care cei în suferință din parohiile în care viețuiesc le au.

S-au evidențiat între participanți pr. Ionel Băicănescu, preot slujitor la Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, Bobulești, precum și pr. Marian Pancu, paroh al Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, Bodeasa.

Câștigătorul etapei locale a fost pr. Gelu Costăchescu de la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Tudor Vladimirescu, care de altfel, va și reprezenta Protopopiatul Săveni la etapa eparhială din data de 25 aprilie, la Iași.

Mărturii ale participanților:

„Concursul Național Catehetic «Hristos - Cuvântul care vindecă» a fost o reală bucurie pentru parohia noastră prin prisma faptului că tinerii au învățat ce este milostenia și grija față de aproapele, iar cei vârstnici au simțit dragostea și compasiunea tinerilor. Adevăratul câștig al acestui concurs este de a ne fi făcut să fim mai responsabili la nevoile celor din jur și mai uniți ca și comunitate”. (pr. Ionel Băicănescu)

„Concursul Național Catehetic desfășurat la Parohia «Sfânta Cuvioasă Parascheva», Bodeasa a fost o premieră pentru acest sat. În cadrul acestui proiect credincioșii au prezentat un interes foarte ridicat, informațiile dobândite, considerându-le a le fi foarte folositoare și necesare. În cadrul acestor cateheze am căutat să le arăt de ce este important să săvârșim Sfintele Taine și care este beneficiul adus sufletelor și trupurilor noastre prin intermediul lor. Munca si truda depusă împreună cu credincioșii parohiei Bodeasa s-au încununat cu săvârșirea Sfintei Liturghii.” (pr. Marian Pancu)

„Am început abia al treilea an de preoție și sunt recunoscător pentru această oportunitate de a participa la Concursul Național Catehetic. Ne-am străduit cu toții, cei din parohia „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil”, Tudor Vladimirescu, să dăm dovadă că suntem frumoși - sufletește și trupește și putem face lucruri deosebite pentru sănătatea noastră și a celor din jur. Deși înainte nu prea veneau copiii la biserică, acum după ce am început să îi antrenăm în diverse activități catehetice și recreative, constatăm că prezența și implicarea lor în viața duhovnicească a parohiei într-un număr crescând nu este doar un accident, ci mai degrabă este rodul muncii noastre, a tuturor în această direcție.” (pr. Gelu Costăchescu)

(pr. Florin Cîtea – responsabil catehizare Protopopiatul Săveni)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri