Concurs de Noul Testament: ”Scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu către oameni”, ediţia a IV-a

Arhiepiscopia Iașilor Noiembrie 30, 2017

În urma celor 8 runde de concurs au fost stabiliţi cei trei câştigători: Bîrliba Beatrice Laura de la ATOR Târgu Frumos (premiul I), Ştefan Enache de la ATOR Iaşi (premiul al II-lea) şi Ionuţ Popovici de la ATOR Iaşi (premiul al III-lea). Premiile au constat în diplome şi bani.

Comisia de jurizare a fost alcătuită din pr. dr. Cezar Hârlăoanu profesor de Teologie Biblică la Facultatea de Teologie din Iaşi şi pr. Teodor Alin Astancăi de la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” - Cucova.

Andrei Pleşu în cartea sa: „Parabolele lui Iisus: adevărul ca poveste”, spune că există mai multe tipuri de întrebări. Sunt întrebări simple la care poţi răspunde scurt şi prompt (cât e ceasul?), sunt întrebări la care poţi da ca răspuns un adevăr ştiinţific (la ce temperatură fierbe apa?) şi sunt întrebări existenţiale sau întrebări ruseşti la care e greu spre imposibil să răspunzi exact (ce este fericirea? cum pot să mă mântuiesc? cum este viaţa veşnică?). Şi spune Andrei Pleşu că la astfel de întrebări e potrivit să răspunzi printr-o istorisire care nu epuizează subiectul, dar care oferă multe posibilităţi de a-l înţelege. Acestea sunt parabolele. În aceste condiţii am considerat folositor să înţelegem locul şi rolul parabolelor în cele patru Sfinte Evanghelii dar şi în viaţa noastră. Folosim noi îndeajuns înţelepciunea lăsată nouă de Mântuitorul Hristos prin Parabolele din Evanghelii? Ne pot acestea ajuta să înţelegem mai bine care este locul nostru printre oameni, locul nostru în familia noastră, locul nostru în timpul în care trăim? Ne pot ajuta Parabolele să fim mai înţelepţi, să suferim mai puţin, să ne bucurăm de viaţă mai mult? Sunt chiar atât de importante? Este adevărat că le găsim în pictură, în poezia şi literatura celor mai importanţi artişti ai lumii. Dar pe noi, cu ce ne pot ajuta? Voi trăi mai bine dacă voi cunoaşte Noul Testament? Cel mai bine este să le citim şi să vorbim despre aceasta apoi. Şi dacă cumva, vă îndrăgostiţi de Noul Testament, de Scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu către oameni, spuneţi-ne şi nouă. Ne vom bucura mult şi vă vom invita să vă înscrieţi la concursul nostru, ediţia din Postul Sfintelor Paşti. Nu concursul în sine este important ci întâlnirea noastră, a celor ce încercăm să înţeleagă mai bine gândul lui Dumnezeu din Scripturi.

La final întâlnirii părintele Cezar Hârlăoanu a anunţat tema viitoarei ediţii: Minunile Mântuitorului în Sfintele Evanghelii. Această ediţie va avea loc în Postul Mare - 2018. (Andrei Grosu, ATOR Iaşi)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri