Centrul de Studii Patristice al Arhiepiscopiei Iașilor are un nou sediu

Arhiepiscopia Iașilor Decembrie 3, 2022   Autor: Flavius Popa

Centrul patristic de la Iași va continua lucrarea de traducere și publicare a Departamentului de valorizare a tezaurului patristic al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Colectivul redacțional, care timp de mulți ani și-a desfășurat activitatea în cadrul Editurii Doxologia, se va ocupa de studiul manuscriselor, de traducerea inedită a unor texte netraduse în limba română, preponderent din limba greacă veche, de studiul operelor imnografice, de organizarea de cursuri, seminarii de documentare și conferințe din zona patristică. Aparițiile editoriale din sfera scrierilor Sfinților Părinți vor fi ediții princeps și vor vedea lumina tiparului în continuare prin intermediul Editurii Doxologia.

Noul sediu în care va funcționa Centrul de Studii Patristice „Sfântul Maxim Mărturisitorul” a fost binecuvântat ieri seară de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. În cuvântul transmis, ierarhul menționează că Biserica are o lucrare foarte bogată în domeniul patristic:

O lucrare pe care Biserica o desfășoară de foarte multă vreme în Arhiepiscopia Iașilor, chiar mai înainte de Sfântul Paisie Velicicovschi de la Neamț, cu toată lucrarea pe care au făcut-o mitropoliții de atunci, în mod special mitropolitul Veniamin Costachi care a încercat să aducă la lumină o parte din strădania Sfântului Paisie, de traducere pe limba noastră a scrierilor Sfinților Părinți, apoi lucrarea, tot de traducere, a mitropolitului și patriarhului Nicodim Munteanu, apoi lucrarea de excepție a mitropolitului martir Irineu Mihălcescu, strădania mitropolitului Iustin Moisescu, nu neapărat concretizată la Iași, dar cu certitudine gândul l-a avut încă de la Iași pentru colecția, care rămâne până la urmă de referință, «Părinți și scriitori bisericești», și ceea ce Părintele Patriarh Daniel, împreună cu redactorii și colaboratorii de la Editura Trinitas, acum noi cei de față, de la Editura Doxologia, încercăm să ne înscriem într-o lucrare începută de multă vreme și poate să avem și noi aportul nostru la continuarea acestei lucrări.

De asemenea, părintele Dragoș Bahrim, directorul Centrului de Studii Patristice, a afirmat că:

Noua structură este menită să gestioneze și să dezvolte prin activități de cercetare, proiectare, traducere, editare, patrimoniul de carte patristică pe care l-a publicat Editura Doxologia în ultimul deceniu. Centrul, găzduit de Parohia «Sfântul Ioan Botezătorul» din Iași, va constitui în timp și ca un centru de documentare și resurse în domeniul patristic, pentru tinerii teologi, studenți sau cercetători.

Un gând a fost transmis și de părintele profesor Viorel Sava, parohul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Iași, care a subliniat rolul parohiei în viața culturală și duhovnicească a orașului:

Am simțit o bucurie astăzi, când s-a sfințit acest așezământ, în care vor pluti timp de vreme îndelungată gândurile Sfinților Părinți, sfinților care vor fi traduși prin osteneala celor care fac parte din acest colectiv. Pe lângă bucurie, astăzi este o zi de împlinire pentru că, de la venirea mea în această parohie, pe lângă zidirea duhovnicească a acestei comunități mereu în schimbare și formare, și pe lângâ zidirea materială a acestui ansamblu, am gândit să reactivăm o tradiție care a aparținut pentru multă vreme bisericii noastre, și anume aplecarea acestei comunități spre viața culturală. În această parohie, așa cum se știe, a fost școală de cântăreți vestită, și faptul că această biserică, mai ales în perioada interbelică, întreținea un număr semnificativ de studenți care se osteneau într-ale cărții, în toate acestea au stârnit un dor în mine de a reînnoda istoria acestui loc. Activitatea care continuă aici se înscrie în logica lucrării mele și în logica lucrării parohiei, devenind o mare împlinire.

Noul sediu se află pe strada I.C. Brătianu, nr. 14, Iași, în incinta Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri