Continuând tradiția anilor trecuți, în sâmbăta celei de-a cincea săptămâni a Postului Mare, la parohia „Sfântul Ilie” Satu Nou – Șcheia a fost organizat un nou atelier de încondeiat ouă pentru copii și adulți. De această dată, activitatea a fost coordonată de Ana Maria Zăbavă, meșter popular și director al căminului cultural al comunei Scânteia.
Atelierul a fost deschis cu o scurtă prezentare a tradiției încondeierii ouălor la români – semnificația culorilor și a semnelor decorative, instrumente și materialele necesare încondeierii –, apoi au fost menționate etapele de lucru.
Fiecare participant a trasat cu chișița pe ou modelul dorit cu ceară topită, cu ajutorul unor lămpi speciale. A urmat scufundarea oului în baie de culoare roșie și îndepărtarea cerii la o sursă de căldură.
Scopul acestei activități a fost acela de a încuraja păstrarea peste generații a tradiției încondeierii ouălor, ca pregătire duhovnicească pentru slăvitul praznic al Învierii Domnului.
La finalul atelierului, participanții au primit broșuri cu conținut duhovnicesc. Parte din ouăle încondeiate în cadrul atelierului alcătuiesc o mică expoziție temporară în biserica parohiei.
Scurt istoric
Parohia „Sfântul Ilie” se află în localitatea Satu Nou din comuna Șcheia, în aria administrativă a Protopopiatului Iași III. Menționat din anul 1921, Satu Nou este situat în partea de sud-vest a județului Iași, la o distanță de 37 km de municipiul reședință de județ. Parohia a luat ființă în anul 2005, până la această dată funcționând ca filie a Parohiei „Sfântul Dumitru” din Șcheia. Lucrările de construcție a bisericii „Sfântul Ilie” au început în anul 1999, iar în 2007, sfântul locaș a fost târnosit de PS Episcop-vicar Calinic Botoșăneanul.