Activitate caritabilă de amploare în Parohia Runcu-Țibana: „Te ajuți pe tine dacă ajuți pe altcineva”

Arhiepiscopia Iașilor Ianuarie 13, 2018   Autor: Tudorel Rusu

Iniţiativa organizării unei activităţi social-caritabile de amploare în Parohia Runcu-Ţibana a pornit de la gândul maiorului Ioan Cătălin Oloeriu, şeful serviciului Protecţie Civilă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi. Acesta a luat legătura cu părintele Mihail Claudiu Patraşcu, parohul de la Runcu şi coleg în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, la Departamentul Achiziţii. „Iniţiativa ajutorării familiilor nevoiaşe am avut-o de când am fost instalat în parohie. Ideea, însă, a unei activităţi de amploare a venit însă de la colegul meu, maiorul Ioan Cătălin Oloeriu, care a dorit să-mi dea nişte hăinuţe pentru copiii din parohie, însă l-am invitat să vină să le dea personal. În momentul în care a ajuns în parohie şi a văzut situaţia, mi-a mărturisit că trebuie ajutate mai multe familii, cu mult mai mult”, ne-a relatat părintele Mihail Claudiu Pătraşcu.

Ce anume l-a determinat pe maiorul Ioan Cătălin Oloeriu să iniţieze o astfel de acţiune? Ne mărturiseşte chiar el: „Gândul meu a fost următorul: toţi suntem interconectaţi întru Dumnezeu, avem ceva în comun; e foarte bine şi folositor să conştientizezi acest lucru şi să înţelegi că te ajuţi pe tine dacă ajuţi pe altcineva. Şi pe cine poţi să ajuţi prima dată dacă nu pe cei aflaţi în nevoie? Aşadar, m-am gândit că ar fi util să încerc să mobilez oamenii, pentru că de unul singur nu reuşeam mare lucru. Am lansat o acţiune pe internet şi am profitat de ocazia că-l am coleg pe părintele Claudiu Pătraşcu, un om foarte dedicat în ceea ce face. Cu ajutorul lui şi al cunoştinţelor lui, şi folosind experienţa de data trecută, am mobilizat mai mulţi oameni. Sunt fericit să constat că semenii mei sunt foarte bine intenţionaţi, deşi de multe ori nu conştientizăm acest lucru. Am fost copleşit de dragostea şi altruismul multor cunoştinţe sau persoane pe care nu le cunosc, care au contribuit cu bani, alimente, jucării sau îmbrăcăminte. Până la urmă, genul acesta de activităţi pot să rămână în amintirea noastră şi să ne definească; este cel mai important lucru pe care l-am făcut cu ocazia sărbătorilor din anul 2017. Pe viitor, cu ajutorul lui Dumnezeu, intenţionăm să amplificăm această activitate caritabilă din preajma Naşterii Domnului”.

Prin noroi şi drumuri aproape impracticabile, binefăcătorii au trecut pragul celor aflaţi în nevoie. „Am ajutat peste douăzeci de familii. Fiecare dintre aceste familii au primit câte un bax de ulei, făină, orez, zahăr şi alte alimente. Pe lângă aceste produse, copiii au primit dulciuri şi jucării, iar o parte dintre ei şi hăinuţe. Aş dori să spun că, pe lângă cei douăzeci de colegi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi care s-au implicat activ în această activitate, am fost ajutaţi inclusiv de colegi de facultate care au răspuns cu bucurie la apelul nostru, dar şi de prieteni din mediul online, foarte mulţi, care au vrut să ne ajute în demersul nostru”, ne-a mărturisit părintele Mihail Claudiu Pătraşcu. Parohul de la Runcu ne-a vorbit şi despre situaţia comunităţii pe care o păstoreşte: „Parohia Runcu are 123 de familii, având şi o filie de 68 de familii la Vadu Vejei. Problema mai mare este în satul Vadu Vejei. În Runcu sunt şase familii care sunt la limita existenţei, iar în Vadu Vejei sunt peste cincisprezece familii aflate în această situaţie. O parte dintre părinţii copiilor din aceste familii sunt în închisoare, majoritatea fiind prinşi aducând ilegal lemne din pădure pentru a-şi încălzi locuinţele”.

Acţiunea caritabilă desfăşurată în Parohia Runcu-Ţibana a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în Biserica „Naşterea Maicii Domnului” de către un sobor de preoţi şi diaconi, protos fiind părintele Mihail Roşu, protoiereul Protopopiatului 3 Iaşi. Părintele protopop a mers ulterior alături de grup la casele familiilor care au primit darurile.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri