Pe 27 martie, de la ora 8.00, în Catedrala Mitropolitană din Iași, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului și de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor vor săvârși Sfânta Liturghie. Apoi va urma o slujbă de Te Deum și un Trisaghion pentru pomenirea membrilor din Sfatul Țării din Basarabia, care au votat Unirea de la 1918. Alături de cei trei ierarhi vor fi prezenți și numeroși preoți slujitori, printre care și cinci preoți din Mitropolia Basarabiei și trei preoți basarabeni înfiați în Arhiepiscopia Iașilor.
Tot marți, de la ora 11.30 se va face o slujbă de pomenire în Parohia Bârnova, la mormântul deputatului Ion Inculeț, aflat în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”. Începând cu ora 12.30 va fi săvârșită o slujbă de pomenire la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial din Cimitirul „Eternitatea” din Iași. După acest moment se va merge la mormintele celor doi deputați din Sfatul Țării (Basarabia) care au semnat în 1918 actul Unirii cu România – Atanasie Chiriac și Teofil Ioncu. De asemenea, de la ora 13.30 se va face o slujbă de pomenire și în Cimitirul „Podgoria Copou”, din incinta Mănăstirii Copou, pentru deputatul Gheorghe Năstase. Un ultim moment solemn va avea loc începând cu ora 15.00, la Cimitirul „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, unde va fi pomenit deputatul Vasile Harea.
În contextul evenimentelor dedicate Unirii Basarabiei cu România poate fi integrată și Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, care a avut loc pe 25 martie în Arhiepiscopia Iașilor. Mitropolitul Iosif Naniescu s-a născut în satul Răzălăi din Republica Moldova, dar a trăit aproape toată viața dincoace de Prut, iubind și slujind poporul român.