Luna aceasta se împlinesc, în ziua de 20 decembrie, 256 de ani de nașterea sa în Roșieștii din ținutul Faldului (astăzi, jud. Vaslui), precum și 178 de ani de la nașterea sa în ceruri (Mănăstirea Slatina, 18 decembrie 1846). Activitățile au debutat în ziua de 11 decembrie prin săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, în Biserica Sfântului Ioan Iacob, în cadrul căreia foarte mulți dintre elevii școlii au primit Sfânta Euharistie. Elevii de la secția Patrimoniu, coordonați de domnii profesori Oana Grădinaru și Dan Țârdea, au realizat, în foaierul Seminarului, o impresionantă expoziție de icoane, tablouri, sculpturi, rod al talentului, hărniciei și dedicării elevilor patrimoniști.
Prin grija domnilor profesori Cristina Grigore și Mirel Gălușcă, în sala de festivități, a fost organizată o expoziție bibliofilă, cuprinzând cărți rare, apărute în perioada și cu binecuvântarea marelui mitropolit.
Progamul zilei de 12 decembrie a debutat prin săvârșirea slujbei parastasului, în biserica Seminarului, în cadrul căreia a fost pomenit patronul cultural al școlii, Mitropolitul Veniamin. A urmat vernisarea celor două expoziții după care, în Sala de festivități „Mihai Eminescu”, s-a desfășurat Simpozionul Național ce a avut ca subiect de reflecție tema „Sfinții doctori fără de arginți – mâinile iubitoare ale lui Hristos întinse către aproapele aflat în suferință. Implicarea tânărului seminarist în pastorația bolnavilor”, în strânsă legătură cu subiectul anului omagial în care ne aflăm.
După cuvântul de bun venit, adresat de către Pr. Prof. Dr. Viorel Laiu, directorul Seminarului, au luat cuvântul domnul Romeo Moșoiu, consilier al Ministrului Educației, precum și Pr. Inspector Dr. Andrei Carcea, din cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, care a transmis binecuvântarea și aprecierea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan.
Adresat școlilor teologice din învățământul preuniversitar, simpozionul a reunit elevi din 11 seminarii și licee teologice din țară: Tulcea, Galați, Buzău, Botoșani, Dorohoi, Iași, Huși, Roman, Agapia, Piatra Neamț, Mănăstirea Neamț. Elevii prezenți au susținut referate în plen, fiind apreciați atât pentru calitatea lucrărilor cât și pentru eleganța prelegerilor.
În partea a doua a activității, Corul psaltic „Victor Ojog”, condus de către Pr. Prof. Marius Brumă, a vestit apropierea marelui praznic al Nașterii Domnului printr-un concert de colinde. Grupul „Șezătoarea”, coordonat de către prof. Cristina Grigore, a încântat auditoriul cu un deosebit program artistic, menit să readucă în prim plan frumusețea, bogăția și voia bună din satul românesc de altă dată.
Manifestările culturale și spirituale, derulate în aceste zile la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, s-au dorit a fi un smerit prinos de recunoștință marelui mitropolit, dar și un plilej de a întări comuniunea între elevii și profesorii din școlile noastre teologice. (prof. Mirel Gălușcă)