Călătoria a fost organizată la invitaţia Unităţii de Vizite a Parlamentului European, în perioada 3-7 martie 2018, şi a permis grupului nostru participarea la seminarul „Protecţia socială pentru cetăţenii europeni“, desfăşurat în ziua de 6 martie în cadrul Parlamentului European. Totodată, a avut loc o întâlnire cu elevi şi studenţi din Franţa şi Germania, dar s-au vizitat Belgia, oraşele Namur, Brugges şi Bruxelles. De asemenea, tinerii au intrat în contact cu cele câteva comunităţi româneşti din Belgia şi cu membrii NEPSIS Belgia, asociaţia de tineret a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.
Prima zi am petrecut-o la Bruxelles vizitând Piaţa Centrală, Palatul Regal, Biserica Notre-Dame du Sablon, plimbându-ne pe străduţele labirintice din centru şi bucurându-ne de magazinele de ciocolată amplasate la fiecare pas. Duminică, 4 martie, grupul nostru a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ din Vedrin, Namur, singurul aşezământ monahal românesc din zona Ţărilor de Jos. Vizita noastră a continuat luni cu descoperirea oraşului Brugges, supranumit şi „Veneţia Nordului“, datorită râului Reie care îl traversează şi a numeroaselor căsuţe colorate aliniate de-a lungul canalelor, dar şi cu descoperirea Catedralei româneşti „Sfântul Nicolae“ din Bruxelles.
Ultima zi am petrecut-o la Parlamentul European, unde am participat la seminarul despre protecţia socială a cetăţenilor europeni, împreună tineri liceeni şi studenţi din Franţa şi Germania. Am avut ocazia să aprofundăm anumite probleme europene precum instabilitatea pieţei de muncă, cercul vicios al sărăciei sau protecţia socială pentru pensionari şi să încercăm să găsim soluţii viabile. Propunerile noastre au fost comentate de deputatul european Hugues Bayet, care ne-a încurajat să ne exprimăm părerile liber şi să avem curajul să schimbăm ceva în societatea în care trăim. Sejurul nostru în Belgia a fost o bună ocazie de a ne descoperi pe noi, de a forma noi prietenii sau de a le întreţine pe cele deja existente.
„Fiecare dintre noi poate ajuta la schimbarea pe care şi-o doreşte“
Olimpia Zagnat, participantă la vizita de studiu din partea Colegiului Naţional „Emil Racoviţă“, ne mărturiseşte: „Într-o lume în care suntem din ce în ce mai constrânşi şi mai străini unii faţă de ceilalţi, cred cu certitudine că trebuie să ne înconjurăm de lucruri frumoase, de oameni buni şi de experienţe folositoare. Am fost foarte fericită să iau parte la acest proiect tocmai din acest motiv, am descoperit faptul că mai există umanitate adevărată şi aş repeta oricând această experienţă, şi asta datorită grupului cu care am călătorit şi românilor pe care i-am întâlnit în Belgia. A fost ca o gură de aer, ca ceva de care aveam nevoie pentru a mă regăsi. Pe lângă experienţa culturală şi implicarea mea în cadrul seminarului la care am participat, simt că m-a ajutat şi în evoluţia mea duhovnicească“.
„Aceste câteva zile petrecute împreună în Belgia au fost excepţionale. În primul rând, am avut lângă mine persoane minunate, călduroase şi prietenoase care nu m-au lăsat să simt dorul de casă. Am avut ocazia de a conversa cu tineri de altă naţionalitate, să văd viziunea lor despre lume şi nu în ultimul rând să îmi exersez cunoştinţele de limba franceză.“ (Georgiana Scheuleac din partea ASCOR Iaşi)
Carmen Suceveanu, elevă în cadrul Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu“ din Iaşi ne-a spus: „Sunt elevă de liceu, dar am putut observa în Belgia un model de ţară aşa cum aş vrea să fie şi ţara mea. M-a făcut să mă gândesc la un viitor mai bun pentru ţara noastră şi la faptul că fiecare poate contribui la un viitor mai bun. Fiecare dintre noi poate ajuta la schimbarea pe care şi-o doreşte şi depinde şi de noi cum vom evolua ca popor. În Belgia am făcut cunoştinţă cu o cultură nouă, deschisă către comunicarea dintre mai multe naţiuni, iar tinerii din NEPSIS şi din comunităţile româneşti m-au făcut să mă simt ca acasă. Existenţa persistentă a credinţei mi-a făcut iluzia ţării natale“.
Tinerii au nevoie să descopere, să intre în legătură unii cu alţii, să intre în spaţii de dezbatere, să îşi deschidă orizonturile pentru a se putea împlini, dar şi a mărturisi. Vizita în Belgia a fost un prilej de cunoaştere, de descoperire şi de mărturisire. (Teodora Drişcu - ATOR Iaşi)