În tabără pot participa copiii și tinerii din zonă, cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani. Aceștia vor lăsa frâu liber creativității lor în cadrul atelierelor de pictură, sculptură, dans tradițional românesc, teatru, poezie, folk, handmade și confecționare de obiecte tradiționale (ii, cusături pe etamină).
Alături de aceste ateliere, voluntarii au pregătit pentru copiii participanți și un program socio-educativ distractiv ce va cuprinde activăți sportive, jocuri olimpice, seri tematice și sesiuni de convorbiri cu invitați speciali ce reprezintă modele pozitive pentru tinerii de astăzi.
Proiectată după dictonul „dăruind vei dobândi”, tabăra de la Filioara aduce bucurie atât tinerilor participanți cât și voluntarilor care formează, la fiecare ediție, o nouă echipă. An de an experiența este diferită, însă câteva elemente de bază definesc echipa voluntarilor: prietenie, dăruire, entuziasm. Mărturie stau în acest sens exemplele a doi dintre voluntarii ediției trecute:
„Tabăra Filioara e cea care mi-a făcut vacanța mai frumoasă. Am fost acolo pentru o săptămână și am moderat atelierul de pictură. La început am crezut că mă aflu acolo pentru a învața un grup de copii cum să picteze icoane pe sticlă, dar, de fapt, am ajuns acolo pentru ca eu să învăț de la ei cum să zâmbesc mereu și cum să mă bucur sincer de tot ce se întamplă în jurul meu.
Se zice ca un om are nevoie de opt îmbrățișări pe zi; ei bine, acei copii îmi ofereau într-o singură zi atâtea îmbrățișări calde și sincere cât să mă încarc o lună. A fost o bucurie să fiu printre ei, să îi ascult cum vorbesc și să îi descopăr. Am găsit copii talentați, ambițioși și isteți. În timpul petrecut cu voluntarii dar și din cel de la atelier, am învățat ce sunt munca în echipă, răbdarea și responsabilitatea. Îmi voi aminti mereu cu drag de această tabără ce are un locușor păstrat în inima mea.” – Simina Ciuclă
„Tabăra de la Filioara îmi amintește de copilărie, cu toate momentele ei, prin activitățile pentru participanți, de la copiii de grădiniță, până la tineri. Atât pentru aceștia, cât și pentru voluntari, tabăra este binevenită după terminarea anului școlar. Ea include activități variate, atât practice, cât și vocaționale, pe care majoritatea copiilor nu au ocazia să le facă în timpul școlii. Echilibrul atins între rugăciune, învățare și joacă te face să îți dai seama că timpul investit a fost unul câștigat, prin prieteniile și momentele trăite.” – Ștefan Cătălin Topliceanu
Nădăjduim ca și această nouă ediție să fie spre folosul copiilor și al voluntarilor ce-și vor petrece vara în tabără.
Andreea Gabor - ASCOR Iași