Colegiul Naţional „A. T. Laurian“ din Botoşani este recunoscut la nivel local, judeţean, naţional şi internaţional pentru meritele deosebite în activitatea didactică, dar, mai cu seamă, în experienţa dobândită în derularea proiectelor.
De această dată, la rubrica „Succesul zilei“ se încadrează proiectul educativ „Uniţi sub semnul culturii“, prilejuit de anul omagial al Centenarului Marii Uniri, desfăşurat în parteneriat cu Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ din municipiul Chişinău şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din aceeaşi localitate.
La Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“, după spusele doamnei director Daniela Vacarciuc, „în aer pluteşte vorba românească, iar cartea e la loc de cinste, omenia domină cugetele şi oaspeţii sunt cele mai alese nume ale acestui pământ“. Sunt valori nepreţuite, care s-au confirmat pe toată durata şederii noastre la Chişinău . Am fost profund impresionaţi de ospitalitatea gazdelor noastre, de patriotismul care-i animă pe tinerii basarabeni şi de patosul cu care vorbesc despre Unire.
Ştiind că orice carte e o fereastră deschisă către lumină şi fiind în preajma Zilei Internaţionale a Cărţii, laurienii au donat instituţiei partenere câteva sute de cărţi destinate ciclului liceal. Pe lângă acest dar, dna profesor de arte plastice Talida Grunzac a oferit liceului un tablou sugestiv intitulat „Poem“.
Bucuria noastră a fost dublată şi de faptul că la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ se află scris la loc de cinste următorul mesaj: „Aici se vorbeşte corect româneşte!“. Într-adevăr, atât elevii, cât şi profesorii au demonstrat în cadrul următoarei activităţi interactive intitulate „No hate!“ că stăpânesc foarte bine limba română, că sunt deschişi, primitori, că pun o parte din sufletul lor în tot ceea ce fac şi că „cel care are inima curată se va simţi fericit“.
Prin intermediul discuţiilor cu profesorii Silvia Strătilă, Nina Şaptefraţi, reprezentanţii ASCOR - pr. Viorel Cojocaru, slujitor al Bisericii Inimii Tăcute (biserica pentru surdo-muţi), care ne-a urat „bun venit în cea mai de est parte a României“, Viorica Barişev, Ion Jalbă, Alina Braga, Gheorghe Ghironda - am aflat poveşti de viaţă interesante despre ce înseamnă să fii deportat în Siberia şi să nu renunţi la visurile tale, despre activităţile misionare desfăşurate pentru deţinuţii din penitenciare, despre faptele bune făcute la timpul potrivit pentru a prinde rod. Sunt lecţii care izvorăsc din experienţe de viaţă, sunt oameni frumoşi care în tot ceea ce fac Îl pun pe Dumnezeu în inima şi în cugetul lor, sunt clipe care valorează cât o eternitate.
Acest proiect educaţional se desfăşoară sub tutela Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, iar deplasarea la Chişinău a fost posibilă cu sprijinului material oferit de către Parohia „Sf. Ioan Botezătorul“ din Botoşani, preot paroh fiind părintele Fercal Petru.
Vizita de la Chişinău va continua în luna iunie cu activităţi care, de această dată, vor fi găzduite şi organizate de echipa de proiect a laurienilor, când ne dorim să semnăm şi o declaraţie de unire simbolică cu şcoala parteneră. (Pr. prof. Gabriel Ţifrea)