Mai multe detalii cu privire la stadiul lucrărilor ne-a oferit părintele arhimandrit Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al catedralei ieșene: „Încă din anul 1997, lucrările de renovare la catedrală au început în mod intens, acestea fiind permanente, vara și iarna. În ultimii ani, după ce s-a terminat partea de la subsol, pe vremea păstoririi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, lucrările au evoluat și așa cum se vede, schela a dispărut de pe fațada catedralei, din partea cu bulevardul Ștefan cel Mare, din partea căminului preoțesc, din fața lăcașului – unde avem frumosul mozaic cu Întâmpinarea Domnului – iar acum, de câteva zile, s-a reușit să se dea jos schela. Este o bucurie pentru mine, deoarece în ultimii 30 de ani de când sunt la Catedrala Mitropolitană, nu am văzut-o vreodată fără să aibă schelă pe o parte sau pe alta, aș spune că arată foarte frumos. Ne dorim ca această restaurare să fie trainică însă lucrările nu s-au terminat, pentru că ar mai trebui să fie făcut soclul dimprejurul catedralei, probabil până la sfârșitul anului sau în primăvara anului viitor. Mă bucur foarte mult că a ajutat Bunul Dumnezeu și Sfânta Cuvioasă Parascheva să vedem o catedrală frumoasă, cu multe îmbunătățiri în acest moment: avem sub sfântul locaș un muzeu care ne face cinste și avem mai multe spații pentru a ne depune obiectele și veșminte necesare. În continuare, lucrarea rămâne deschisă pentru pictură – curățarea picturii – și sperăm ca printr-un alt proiect, în următorii ani, să putem face și acest lucru. În momentul în care lăcașul primește și aceste lucrări, putem spune că într-adevăr, Catedrala Mitropolitană din Iași - «Maica Bisericilor» cum a fost dintotdeauna numită, a primit veșmântul cel nou, și este la fel de frumoasă ca atunci când a fost ctitorită de cei doi mari ctitori: Mitropolitul Veniamin Costachi și Sfântul Iosif Naniescu”.
Lucrările de renovare a Catedralei Mitropolitane din Iași continuă și în acest moment, urmând ca în viitor să fie executat soclul sfântului lăcaș, să fie montate ornamentele exterioare și să se restaureze pictura interioară a bisericii.
Scurt istoric
„Maica bisericilor moldave”, actuala Catedrală Mitropolitană din Iaşi, este o construcţie monumentală din veacul al XIX-lea, ridicată pe locul unde s-au aflat două biserici mai vechi: Biserica Albă (sec. XV) şi Biserica Stratenia (sec. XVII), cea din urmă dărâmată special pentru a se face loc noului locaş de cult, mult mai mare şi încăpător. Actul de naştere al edificiului este decretul domnitorului Ioan Sandu Sturdza (8 august 1826), însă piatra de temelie şi construcţia propriu-zisă se datorează râvnei şi ostenelilor Mitropolitului Veniamin Costachi. Lucrările au început în anul 1833 și s-a lucrat intens până în anul 1841, însă în 1842 Mitropolitul Veniamin a fost silit să se retragă din scaun şi lucrările au fost întrerupte. Totodată, au apărut probleme serioase în legătură cu rezistenţa turlei, din pricina greutăţii cupolei centrale de mari dimensiuni iar la data de 23 mai 1857, bolta centrală s-a prăbușit, biserica rămânând într-o stare precară. La stăruinţele Mitropolitului Iosif Naniescu, autorităţile hotărăsc reluarea lucrărilor. La 15 aprilie 1880 s-a pus cea de-a doua piatră fundamentală. Sfinţirea catedralei a avut loc la date de 23 aprilie 1887.