La această întâlnire vor participa 450 de tineri, liceeni şi studenţi, din toată Moldova dar și din afara granițelor Mitropoliei noastre. Proiectul este inițiat și organizat de catre Asociatia „Tineretul Ortodox Român”, filiala Piatra Neamț, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în colaborare cu Protopopiatul Piatra Neamț, și se bucură de sprijinul financiar al Consiliului Județean Neamț.
Chemarea tinerilor de astăzi este de a lucra împreună cu Dumnezeu și de a face din lume Biserică. Ei sunt punte între veacuri și mărturisitori ai lui Hristos în lumea contemporană.
Spre aducere aminte, ca datorie pentru generatiile viitoare, am încercat să conturăm prin această idee de proiect, cinstirea credinței ortodoxe, iubirea și unitatea de țară și neam, redescoperirea și cultivarea valorilor tradiționale autentice cu tinerii de astăzi și prin intermediul lor, ca punte de legatură între veacuri și transmițători de spiritualitate și model de trăire creștină, prilej cu care se vor împleti comunicarea cu învățarea, dialogul cu ascultarea, rugăciunea cu evlavia, mișcarea cu mărturisirea, bucuria cu jocul recreativ și cântul.
Întrunirea „Tânărul din Petrodava” din 21-23 septembrie se va derula pe aria municipiului Piatra Neamț, atingând punctele centrale, străzile de referință care vor conduce la popasul în centrul istoric al orașului, zona Sălii Polivalente și arealul aferent bisericilor unde se va desfășura slujba de dimineață odată cu deplasarea de la acestea către locațiile de desfășurare a activităților pe fiecare zi, conform programului.
În ce fel se concretizează această invitație către tinerii participanți la eveniment?
1. Deschide porțile orașului pentru a-i primi și găzdui pe acești tineri frumoși, care se vor cunoaște chiar din prima zi a evenimentului, în cadrul primei sesiuni de lucru, prin intermediul moderatorilor.
2. Îi asteaptă cu răspunsuri la toate întrebările pe tema proiectului, pe care le vor expune deschis și sincer către moderatorii prezenți pe fiecare grup de lucru, în cadrul celei de-a doua sesiuni de lucru, ce se va desfășura în cea de-a doua zi.
3. Le oferă șansa de a vorbi liber despre nevoile curente actuale din viața lor, iar inițiativele, ideile, gândurile cele bune, frământările care nu și-au găsit încă răspunsurile potrivite vor fi ascultate, analizate și transformate în acțiuni prezente și viitoare în folosul tânărului, în diferite domenii ale vieții lor.
4. Instrumente ca: învațarea non-formală sau experiența de zi cu zi a tinerilor vor fi puncte de plecare în dezvoltarea creativității personale a tânărului participant, atât în cadrul atelierelor de lucru, cât și în spațiul activităților educativ – recreative, culturale și sociale de pe teritoriul municipiului Piatra Neamț.
5. Preoții vor continua și întregi invitația tinerilor atoreni către cei prezenți la eveniment, adunându-i pe aceștia în spațiul bisericii lui Hristos, oferindu-le posibilitatea de a participa la Sfânta Liturghie, la rugăciunile de dimineață și de seară - ca și caracteristică principală a formării continue a tânărului creștin și de implicare în viața spirituală.
6. Sesiunea „Cunoaștere prin comuniune”, la care moderatorii/coordonatorii de grupe vor antrena tinerii la o participare activă, în atelierele de creație, pe diverse domenii specifice vârstei lor, prin comunicare între participanți și creativitate prin lucrul propriilor mâini, a vocii și a minții, la: atelierul hand – made, atelier de muzică bizantină, corală, atelier de folclor: cusut, țesut, împletit, etc, atelier de cânt și joc tradițional popular, atelier de pictură/grafică/desen, atelier de chitară, atelier de articole jurnalistice, revista tânărului, eseuri/ literatură pe tema proiectului, etc.
7. Îi cheamă pe tinerii participanți la joc și cânt, prin activităti sportive, recreative, de socializare și comuniune în aer liber.
Impactul proiectului asupra tinerilor participanți la acest eveniment va fi unul pozitiv, cu rol creativ, recreativ și formativ, cu accent asupra cunoașterii, în sens creștinesc, a istoriei neamului românesc, prin curajul de mărturisire a sfinților de pe aceste meleaguri, a valorilor de neam și de credință și a unității acestora. (Preot Nicău Nicolae, coordonator A.T.O.R.Piatra Neamț)