Taina Sfântului Maslu în ziua Sfinților 40 de Mucenici la Parohia Chintinici

Arhiepiscopia Iașilor Martie 10, 2020

Taina Sfântului Maslu a fost oficiată de părintele Bogdan Frăsilă, Protopop de Roznov, părintele Vasile Iulian, parohul comunității din Chintinici, părintele Sebastian Bența de la Parohia Slobozia II, părintele Avram Paul de la Parohia Roznov II, părintele Vasile Țoc de la Parohia Roznov I, părintele Constantin Lupu de la Parohia Săvinești I – Colonie, părintele Melinte C. de la Parohia Slobozia I și părintele Petru Munteanu de la Parohia „Sfinții Voievozi” Săvinești II.

În Biserică învățăm că rugăciunea comunitară este mult mai puternică decât rugăciunea particulară. Creștinul realizează că atunci când comunitatea se adună, suferința, durerea și nevoia sunt preluate în rugăciunea celorlalți, iar el are șansa de-a crește în dragoste, rugându-se pentru nevoile fraților săi din Biserică. O astfel de realitate s-a manifestat și la Biserica din Chintinici, unde, alături de preoții slujitori, am săvârșit Taina Sfântului Maslu”, a menționat părintele protoiereu Bogdan Frăsilă.

Cuvântul de învățătură a fost susținut de părintele Lucian Mocănașu de la Parohia Luminiș, care a subliniat importanța perioadei în care ne aflăm, cea a Postului Mare, care reprezintă „timp de pocăință, timp de osteneală, timp de jertfă, de revenire în sine, timp în care trebuie să ne sârguim să înmulțim faptele cele bune, ca să putem să mergem și noi pe calea sfințeniei, așa cum au mers și înaintașii noștri”.

La finalul slujbei, părintele Vasile Iulian a adresat un cuvânt de mulțumire către cei prezenți: „În primul rând, doresc să le mulțumesc părinților slujitori în această seară, care vă vor binecuvânta cu untdelemn sfințit. Dumnezeu să binecuvânteze răbdarea dumneavoastră, să vă audă ruga voastră. Rugăciunea noastră trebuie să fie doar o simplă mulțumire: «Doamne, îți mulțumesc pentru purtarea de grijă ce o ai asupra mea, asupra casei mele, zi de zi». Este un eveniment unic în cercul nostru pastoral și cred că și celelalte cercuri au preluat această inițiativă și ne bucurăm pentru că Taina Sfântului Maslu este spre folosul și binecuvântarea noastră”.

Sfântul Maslu reprezintă taina prin care Biserica se roagă pentru cei bolnavi, dăruindu-le harul tămăduirii, al iertării păcatelor, prin ungerea cu untdelemn sfinţit, însoţită de rugăciunea preoţilor. (Brîndușa Dediu)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri