Prima zi din tabără a început cu Sfânta Liturghie, moment la care au participat 100 de tineri. Sub coordonarea părintelui Dumitru Rusu, alături de o echipă de voluntari foarte bine pregătită, copiii au beneficiat de 5 ateliere, precum: jurnal de istorie, pictură icoane, dezvoltare personală (comunicare și dezbatere), handmade și dans.
„De aproximativ 8 ani am acordat o atenție specială lucrării cu tinerii prin diferite activități educaționale. Am căutat să le insuflu tinerilor dragostea de a participa la Sfânta Liturghie, de a fi în dialog cu Dumnezeu prin rugăciune. Nu de puține ori mi-am pus întrebarea: „Unde sunt tinerii din parohia mea?” dar de fapt mi-am dat seama că eu ar trebui să privesc altfel această problemă a misiunii preoțești în lucrarea cu tinerii, prin simplul fapt de a-i asculta și de a le răspunde la întrebarea:„ Părinte, unde este Dumnezeu în viața mea?”. Am abandonat statistica și am început să le ofer tinerilor răspunsuri corecte iar atunci când nu eram mulțumit de gândurile mele, apelam la rugăciune”, ne-a declarat părintele Dumitru Rusu.
Jocurile olimpice au adus un plus de veselie şi o poftă de competiţie pentru cupa pusă la bătaie. Astfel, curtea bisericii s-a umplut de voie bună și s-a împletit cu o deosebită armonie sufletească şi cu mărturii ale frumosului pe care le-au trăit tinerii noştri.
Sfânta Liturghie a dat startul celei de a doua zi de tabăra din care a făcut parte nelipsita şi mult aşteptata vânătoare de comori. Tinerii noştrii au fost împărţiţi pe grupe şi supuşi unor diferite probe, ce le-au antrenat atât mintea, cât şi trupul pentru ca în final să se bucure toţi de ce ascundea râvnita comoară. Spre deosebire de jocurile olimpice, comoara nu a putut fi descoperită decât dacă dragostea, credinţa, bucuria, nădejdea şi răbdarea (acestea fiind şi numele grupelor) lucrau împreună, descoperind în sfârşit că adevărata comoară a fost unitatea dintre participanţi reflectată prin unitatea valorilor amintite.
Seara s-a încheiat cu momentul artistic „Festivalul Bucuriei – Și eu sunt valoros” în cadrul căruia tinerii talentați din cuprinsul comunei Costești au întreținut atmosfera bucuriei prin cântece și dansuri populare. Surpriza serii a venit din partea ansamblului de dansuri populare „Plaiuri Pășcănene” dar și a interpretei de muzică populară Roxana Cojocaru.
Un alt moment de bucurie al tinerilor participanți a fost acela de a vizita pe data de 28 august cele patru muzee din cadrul Palatului Culturii de la Iași, muzeul Mitropolitan, precum și Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi. Mulțumirile noastre se îndreaptă către Consiliul Județean Iași, care s-a alăturat susținerii acestui proiect printr-o finanțare de 4.500 lei. Amintim faptul că pe parcursul taberei, tinerii au avut masa asigurată în toate cele trei momente ale zilei.
Cel mai frumos feed-back al unei tabere nu îl dau voluntarii sau echipa organizatoare, ci ochii copiilor care se despart cu greu de noi și ne îmbrățișează cu putere zicându-ne că le va fi dor... Și nouă desigur ne va fi dor, dar rămânem, în bucuria Domnului Hristos, uniți.
Tabăra de la Giurgești este o șansă pentru tineri de a redescoperi Biserica drept locul unde sunt bine primiți, iubiți și respectați, un loc al prieteniei, al reconcilierii dar și al redescoperirii sensului vieții și al rugăciunii. Slavă Lui Dumnezeu pentru toate. (Ecaterina Dobreanu - voluntar ATOR Pașcani)