Elevii selectați, ce provin din familii cu situație financiară precară, au avut rezultate școlare foarte bune în anul școlar anterior. Atmosfera din tabără a fost una veselă, relaxantă; de aceea copiii participanți i-au dat titlul „Tabăra Prieteniei în Poiana Muncelului”.
Încă din prima zi, în funcție de disciplinele de specialitate predate, cadrele didactice însoțitoare au organizat activități antrenante: activități de cunoaștere și socializare prin jocuri de cooperare sau competiție, concurs de talente, activități sportive și un foc de tabără. În acest mod, copiii s-au cunoscut mai bine unii pe alții si au avut ocazia să se desprindă de lumea tehnologiei, ieșind în aer liber și dând importanță comunicării. S-au distrat, au învățat lucruri noi și au reușit să împletească legături indestructibile.
O activitate educativă a fost cea în care elevii au fost împărțiți în 6 echipe și, astfel organizați, au descoperit cuvinte cu tema Centenarului care au ca inițiale literele din cuvântul Muncel. Astfel, au fost aleși termenii Marea Unire, Unitate, Națiune, Centenar, Eroi, Lacrimi. Apoi, copiii au realizat desene pe asfalt cu aceeași temă, iar liderii fiecărei echipe le-au prezentat în fața grupului. În altă zi, participanții au realizat activitatea de ecologizare intitulată „Let’s do it, Muncel!” prin care au învățat cum să protejeze natura. Pe întreaga durată a taberei, participanții au jucat „Îngerașul”, un joc palpitant și interesant pentru copii, în care ei trebuiau să facă mici surprize și să ofere daruri simbolice și mesaje de încurajare protejatului pe care l-au aflat prin tragere la sorți. Deconspirarea protectorului din umbră a adus multă bucurie și suspans. La „Seara talentelor”, doritorii au putut prezenta un program artistic constând în interpretare de cântece populare sau folk, recitare de poezii patriotice, dans modern, karaoke.
Condițiile din tabără au fost foarte bune, copiii apreciind atât cazarea, cât și mâncarea. Astfel, în ultima zi, au organizat un moment surpriză, interpretând imnul taberei, prin care au mulțumit tuturor celor care au contribuit la reușita acestei activități de vară. Elevii au mărturisit că s-au simțit foarte bine și că doresc să revină în acest loc.
În drumul spre casă, copiii, însoțiți de cadrele didactice, au vizitat muzeul din Mircești dedicat marelui poet, dramaturg și publicist Vasile Alecsandri. Astfel, ei au admirat conacul familiei acestuia, în care sunt valorificate obiecte de mobilier originale, fotografii de familie, documente privind Revoluția de la 1848 și Unirea principatelor Române. De asemenea, au vizitat Mausoleul, monument istoric format dintr-o capelă mortuară unde a fost înhumat poetul.
Cadrele didactice însoțitoare au fost Ursu Iuliana de la Școala Gimnazială Crucea, Lungani, Simion Cristina de la Școala Gimnazială Glodenii Gândului, Șoric Elena de la Școala Gimnazială Satu Nou, Belcești, Orzetic Parmena de la Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Podu Iloaiei.
Elevii ne-au mărturisit că s-au simțit foarte bine și că doresc să revină în acest loc. Impresiile copiilor sunt edificatoare în acest sens.
Oana: „Au fost minunate aceste zile petrecute în tabără, mai ales dimineața când ne trezeam auzind în difuzoare Imnul României. Mi-au plăcut activitățile pe care le-am făcut împreună pentru a ne cunoaște mai bine și noile prietenii pe care le-am întemeiat (am descoperit ca putem fi și îngerași). Plimbarea în pădure pentru a strânge lemne pentru focul de tabără a fost frumoasă - mai ales lucrul în echipă pentru a ajunge cu ele. Sper ca vom mai veni și anul viitor. Ne-am distrat de minune!”.
Vasilica: „În aceeastă tabără, mi-am facut mulți prieteni noi și mi-am descoperit multe atuuri pe care vreau sa le dezvolt în timp ... Vreau să ținem legătura toata viața!”.
Ana-Maria: „Am legat prietenii cu persoane la care nu mă așteptam. Am acționat si reacționat împreună, de la jocuri până la curățenie. Cum să nu îți placă la Muncel? Aici e nevoie de o adevărată inimă pentru a te împrieteni cu ceilalți. Sper să ne mai întâlnim!”.
Amalia: „Această tabără a fost minunată și plină de surprize. Am legat prietenii noi și le-am întărit pe cele vechi. Am colaborat împreună, ne-am jucat multe jocuri noi, ne-am distrat, dar cel mai mult a contat că am fost împreună! Prietenie! Veselie!”.
Ioana: „Ultimele zile de vară au fost superbe, deoarece le-am petrecut la Muncel și am avut ocazia să cunoaștem persoane noi, cu care ne-am distrat, jucat și ne-am simțit foarte bine în prezența lor”.
Iuliana: „Tabăra Muncel a fost, pentru mine, o experiență de neuitat, alături de niște persoane minunate. Mă bucur foarte mult că am reușit să-mi fac prieteni noi de care m-am atașat și-mi va fi foarte dor. M-am simțit minunat și am ajuns acasă cu niște amintiri de neuitat. Prieteni Noi = Tabăra Muncel”.
Ștefana: „În această tabără am avut parte de multe bucurii alături de prieteni noi și vechi. M-am bucurat foarte mult pentru faptul că am facut activități de socializare, foarte distractive, împreună cu însoțitorii. Mă bucur foarte mult că am participat la această tabără”. (Prof. Parmena Orzetic)