Tema ediției de iarnă din anul acesta a fost Cum să dobândim curajul de a mărturisi Adevărul. Cei 22 de tineri participanți au pornit într-o „călătorie" sufletească la finalul căreia au înțeles cât de importantă și de roditoare este mărturisirea în lume a Adevărului, Hristos. Programul taberei a cuprins Sfânta Liturghie, sesiuni de dialog și dezbateri, întâlniri cu părinți duhovnici, vizionări de film, activități sportive și culinare.
În prima zi a taberei, pentru a culege gânduri despre Adevăr și a vedea cum este El trăit de părinții călugări, am vizitat mai multe mănăstiri din zona Neamțului.
La Mănăstirea Sihăstria, părintele Mitrofan ne-a amintit că bucuria e starea pe care un creștin adevărat ar trebui să o trăiască în permanență și că tristețea e semn al lipsei Duhului Sfânt din noi. Vizitarea chiliei și a mormântului părintelui Ilie Cleopa ne-au readus în urechi cuvintele marelui duhovnic care spunea că pentru a dobândi Raiul e nevoie de „răbdare, răbdare, răbdare…”.
La Mănăstirea Secu, un alt părinte Cleopa ne-a prezentat istoria locului și ne-a spus câteva din cugetările părintelui Vicentie Mălău, cunoscut duhovnic al mănăstirii: „O cameră fără cărți e un trup fără suflet"; „Omul rău e cu desăvârșire rău când se preface că e bun"; „O conștiință fără Dumnezeu e ca un tribunal fără judecători"; „Mânia e o scurtă nebunie"; „Durerea e o învățătură"; „În anii durerii am învățat să mă rog"; „A ponegri pe altul e cea mai mare crimă"; „Leneșul e frate cu cerșetorul".
Ultimul popas al zilei a fost la Mănăstirea Petru-Vodă, unde părintele Hariton, starețul mănăstirii, ne-a vorbit despre lucrarea minunată a mărturisitorilor din temnițele comuniste și în special despre marele duhovnic, părintele Iustin Pârvu, model de credință și de apărare a Ortodoxiei în acele vremuri tulburi. Am aflat, astfel, că tăcerea în fața celor ce atacă valorile Ortodoxiei e o formă de lepădare care duce la îndepărtarea Duhului Sfânt de la noi și că, indiferent de timpuri, biruința se face doar prin adevăr. Tot aici am spus o rugăciune la mormintele altor mărturisitori, Radu Gyr și părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa.
Ziua a continuat cu vizionarea filmului „Șapte cuvinte", film ce prezintă viața părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa cu pătimirile sale din închisorile comuniste și lucrarea sa de după eliberare.
Cele trei sesiuni de dialog din zilele următoare ne-au ajutat să vedem ce câștigăm dacă înțelegem că Hristos e Calea, Adevărul și Viața și ce putem pierde dacă facem compromisuri. La finalul sesiunilor s-a ajuns la concluzia că doar în Biserică putem dobândi adevărata libertatea iar aceasta se câștigă prin curajul de a spune mereu adevărul în viața de zi cu zi și prin mărturisirea Lui Hristos. Am pus la inima și îndemnul părintelui Hariton de a ne lua un mic canon, acela de a nu minți nici în lucrurile mici și a nu mai spune adevărul parțial, omițând anumite aspecte.
Din nou, după vechiul obicei al taberelor noastre, am avut posibilitatea de a ne demonstra talentul în bucătărie, pregătind mesele celor trei zile de tabără.
Aceste zile ne-au reamintit că tânărul ortodox e invitat să fie un model de mărturisire prin faptă, trăire autentică și cuvânt oriunde s-ar afla. Nădăjduim că Dumnezeu va lucra în inima fiecăruia pentru a ne întări în a spune și a prețui Adevărul. (Alina Suculiuc și Alina Cojocea)