Staţiunea de cercetare „Vasile Băcăuanu” din Ștefănești a fost inaugurată astăzi

Arhiepiscopia Iașilor Ianuarie 12, 2024   Autor: Flavius Popa

Evenimentul a debutat cu sfințirea clădirii de către PS Nichifor Botoșăneanul, alături de ierarh fiind pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, pr. protopop Constantin Macuc, precum și clerici din zona orașului Ștefănești. În continuare au urmat o serie de alocuțiuni venite din partea rectorului UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader, din partea autorităților județene și locale. Tot în cadrul festivității, Fetele din Botoșani au susținut un moment artistic. 

„Ne bucurăm că, într-un timp relativ scurt, am reușit să finalizăm lucrările de reabilitare și modernizare a acestei clădiri și că astăzi o putem inaugura. Cele zece stațiuni pe care le avem dezvoltă componenta de cercetare științifică, de practică studențească pentru doctoranzi, cercetători, profesori. În cazul acestei stațiuni, ne-am permis să-i dăm aerul pe care acest fost conac boieresc l-a avut cândva, împrejmuit cu viță de vine, cu pomi fructiferi, așa cum îi stă bine unei stațiuni care să îmbine știința, componenta didactică și cea socială. Avem în vedere să modernizăm și clădirea alăturată, unde să amenajăm spații de cazare pentru studenți și cadre didactice. Această stațiune, situată într-o zonă foarte frumoasă, poate să constituie încă un nucleu de cercetare științifică pentru comunitatea noastră academică”, a menționat rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

După încheierea evenimentului, publicul prezent a fost invitat să viziteze clădirea principală și să descopere stațiunea, care este situată în zona centrală a orașului, în apropierea unui important obiectiv turistic – Casa memorială „Ştefan Luchian”.

Lucrările de reabilitare și modernizare au început în data de 22 noiembrie 2022. Valoarea acestor lucrări a fost de 2.639.260,14 lei, banii fiind primiți din fondul de rezervă al Ministerului Educației. Clădirea stațiunii, un fost conac boieresc, a aparținut inițial boierului Dimitrie Cordescu. După cel de-al Doilea Război Mondial, imobilul a fost preluat de autoritățile comuniste, fiind transformat în CAP, destinație pe care și-a păstrat-o până la Revoluția din 1989. În anul 2007, conacul cu terenul și clădirile adiacente au fost achiziționate de UAIC, fiind transformate în stațiune de practică universitară, transmite UAIC.ro

La Staţiunea de cercetare şi practică studenţească „Vasile Băcăuanu”, ce se întinde pe o suprafață de 21.565 metri pătrați, au fost înființate o cultură viticolă,  o livadă și o cultură de căpșuni care vor contribui la asigurarea necesarului de fructe pentru cantinele universității. 

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri