Slujire arhierească la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi – invitați: Corurile Byzantion și MiniByzantion

Arhiepiscopia Iașilor Decembrie 24, 2023   Autor: Dimitrie Vicovan

Membrii Corului psaltic MiniByzantion au vestit Nașterea Domnului în cadrul Sfintei Liturghii arhierești săvârșite duminică, 24 decembrie, de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în Biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”.

Sub îndrumarea dirijorului lect. dr. Adrian Sîrbu, alături de membrii Corului academic Byzantion, copiii au îmbogățit slujba cu bucurie și emoție autentică, iar la final au adus colindul sfânt și bun în biserică. 

După citirea pasajelor scripturistice rânduite în această zi, Preasfinția Sa, Părintele Nichifor Botoșăneanul, a subliniat importanța rugăciunii, a participării la Sfânta Liturghie, dar și a înțelegerii tainelor lui Dumnezeu: „La un asemenea praznic avem o perioadă mai lungă de pregătire, pentru ca să ducem lumina lui în tot anul ce vine și în toată viața noastră, să o ducem în suflet și să ne schimbăm. Rostul venirii la Biserică, al rugăciunii și al împărtășirii noastre în Hristos este ca să ne schimbăm, să devenim mai înțelegători, să pricepem tainele lui Dumnezeu pe pământ, să ne facem împreună-lucrători cu El, oameni puternici, cu nădejde, care se fac și celorlați mângâietori și odihnitori”. 

PS Nichifor a arătat însemnătatea colindelor și a explicat de ce, în mod special, copiii sunt aleși ca vestitori ai marelui praznic:

„La casele noastre se aude glas de colind care a fost dus, în tradiția popoarelor ortodoxe, de copii. Imnologia bisericii are aceeași perioadă de înainte-prăznuire, începând cu sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, pe 21 noiembrie. Atunci încep, pe de o parte, să se asculte colinde în casele noastre, pe de altă parte, se cântă catavasii în biserică, cântări specifice care ne pregătesc pentru praznicul cel mare al Nașterii Domnului. Toate acestea, pentru a înțelege și a primi cu rost taina cea din veac ascunsă pe care Domnul a pregătit-o generații de generații, precum am auzit în Evanghelia citită, până când ea s-a împlinit.

Atunci când Domnul Hristos a luat firea umană, a luat firea noastră asupra-Și, a luat trup în istorie pentru totdeauna, ca să ne împărtășim și noi de El. Să îndrăznim la măsura noastră, în timpul istoric în care suntem, cu grijile și neputințele pe care le avem, să îndrăznim să ne ducem drumul spre desăvârșire, spre creștere, spre El, lepădându-ne de tot ceea ce agonisim, de-a lungul trecerii noastre în această lume, tot felul de mecanisme protective prin care nu mai înțelegem Taina lui Dumnezeu, mândrie, nepăsare, negare, îndreptățire de sine. 

De aceea, la Florii vedem că atunci când Domnul intră în Cetatea Ierusalimului, nu adulții aduc imn de slavă lui Dumnezeu, deși văzuseră minunile și le înțeleseseră puterea mai mult decât copiii. Atunci, anume copiii înalță glas, iar când încearcă să-i oprească fariseii și cărturarii, vedem că Domnul Însuși îi ceartă pe cei din urmă, dacă aceștia vor tăcea, pietrele vor striga. Întregul cosmos înțelege lucrarea lui Dumnezeu și este împreună-împlinitor al acestei Taine pe care Domnul o lucrează în lume. 

Copilul, mai mult decât adultul, este pregătit să o înțeleagă, pentru că nu este baricadat de aceste înțelesuri de care Domnul ne îndeamnă să ne lepădăm, pe care le spuneam că sunt apăsătoare asupra noastră, ca petele pe un geam curat, ce umbresc lumina zilei. De aceea, cântul colindului de copil nu întâmplător a fost încredințat și rânduit așa, pentru că inima de copil poate înțelege mai repede Taina decât unii dintre noi. Sunt și mulți dintre noi care, luptând cu ei înșiși și zăbovind în înțelegerea Scripturii și a rugăciunii, devin mai grabnic înțelegători ai tainelor lui Dumnezeu decât copiii. Împreună unii cu alții suntem chemați să ne uimim, dar și să slăvim în aceste zile îndeosebi lucrarea cea mare a mântuirii neamului omenesc”.

Corul Academic Byzantion și Corul de copii MiniByzantion, dirijat de lect. dr. Adrian Sîrbu, activează sub egida Asociației Culturale Byzantion. Proiectul MiniByzantion a fost demarat în luna aprilie a anului 2022, cu scopul de a oferi copiilor creștere duhovnicească, muzicală, cultural-artistică în jurul stranei și în viața liturgică a Bisericii. 

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri