Slujire arhierească la hramul Bisericii „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Iaşi

Arhiepiscopia Iașilor Iulie 5, 2021   Autor: Tudorel Rusu

Parohia „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, comunitate ortodoxă înființată în anul 2004 prin decizia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și-a sărbătorit vineri ocrotitorul. Slujba Sfintei Liturghii dedicată hramului a fost săvârșită, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, de către Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți. La momentul liturgic au fost invitați și membrii Coralei „Armonia” al Arhiepiscopiei Tomisului, dirijați de arhid. lect. univ. dr. Ion Iulian Dumitru, care au dat răspunsurile la strană. În după-amiaza aceleiași zile, la Casa de Cultură a Studenților din Iași a avut loc și un concert folcloric al Coralei „Armonia”. De asemenea, alături de Preasfinţitul Părinte Antonie a slujit un numeros sobor de preoţi şi diaconi, din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi Mitropoliei Basarabiei.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre preocuparea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare pentru menținerea unității naționale și a explicat celor prezenți de ce voievodul a rămas în conțtiința urmașilor ca fiind bun și sfânt: „Ștefan cel Mare, Sfântul Voievod, avea această conștiință a unității de neam. Această înțelegere a lui, că românii trebuie să fie uniți și că trebuie să se ajute unii pe alții s-a văzut și prin ctitoriile de sfinte locașuri atât în Moldova, cât și în Transilvania și Muntenia. El a rămas în memoria urmașilor ca un apărător al credinței și un mare ctitor de locașuri sfinte, cât și ca «cel mare, cel bun și ceș sfânt». Bun pentru faptul că s-a manifestat cu atenție față de cei care erau în jurul lui, față de binefăcători și față de cei nedreptățiți. A rămas în memoria urmașilor ca sfânt pentru că, imediat după trecerea lui la cele veșnice, urmașii l-au considerat astfel, fiind cel care a apărat credința și a ctitorit multe locașuri sfinte. Știm că a înălțat în jur de 44 de biserici Sfântul Ștefan cel Mare”.

La final, PS Părinte Antonie a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan pentru binecuvântarea de a sluji la Biserica „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Iaşi şi părintelui paroh Mihai Eduard Doroşincă pentru invitaţia de a oficia Sfânta Liturghie în mijlocul comunităţii pe care o păstoreşte. De asemenea, ierarhul i-a invitat pe preotul paroh și enoriași să viziteze și cele două comunități parohiale ce-l au ca ocrotitor pe Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt din Episcopia de Bălți, locașurile de cult fiind în construcție. Părintele paroh a mulţumit Preasfințitului Părinte Antonie pentru invitație, pentru binecuvântare și împreuna-slujire, oferind arhiereului, în semn de gratitudine, o icoană cu chipul Maicii Domnului.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri