Încă de la primele ore ale dimineții, zeci de persoane s-au unit în glas de rugăciune la Parohia „Sfinții Voievozi” din satul Miron Costin, participând în condiții speciale la sfintele slujbe oficiate de Părintele Mitropolit Teofan. Ierarhul a săvârșit slujba de sfințire a noului așezământ social și a binecuvântat altarul de vară, muzeul, biblioteca, clopotnița și camera mortuară. În continuare, IPS Teofan a săvârșit Sfânta Liturghie în aer liber, nu înainte de a le citi credincioșilor prezenți rugăciunea cea mare de dezlegare. Din sobor au mai făcut parte părintele Constantin Macuc, protopop de Săveni, părintele Teodor Zugravu, parohul comunității din Miron Costin, și câțiva slujitori din parohiile vecine. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Filomelos” din Onești.
„Familia trebuie să respecte fidelitatea, credincioșia între soți”
În cadrul cuvântului de învățătură, Părintele Mitropolit a afirmat că familia este ancora cea neclintită și tare, conform cuvântului Sfântului Apostol Pavel către Evrei: „În calendarul Bisericii noastre se află mai multe familii, soț, soție și pruncii lor: Sfinții Ioachim și Ana, părinții Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Sfinții Mucenici Adrian și Natalia, Sfinții Andronic și Iunia, iar astăzi îl prăznuim pe marele preot din Templul din Ierusalim, Sfântul Zaharia, și pe soția sa, Elisabeta, părinții Sfântului Ioan Botezătorul. De ce Biserica cinstește atât de mult taina familiei? În primul rând, pentru că Dumnezeu nu l-a creat pe om să fie singur. L-a creat pe Adam, a creat-o și pe Eva și le-a poruncit Creșteți și vă înmulțiți, umpleți pământul și-l stăpâniți. În al doilea rând, Biserica cinstește familia pentru că ea este binecuvântată de Dumnezeu prin Taina Cununiei pe care preotul o săvârșește în Sfânta Biserică. În al treilea rând, pentru că omul nu are în viață decât sprijinul pe care îl oferă membrii familiei sale, bineînțeles după sprijinul oferit de Dumnezeu. O familie adevărată este chemată să împlinească trei lucruri: în primul rând să aibă frică și credință în Dumnezeu, arătată prin post, rugăciune, prin participarea la Sfânta Liturghie, prin spovedanie și prin Sfânta Împărtășanie. În al doilea rând, ca familia să fie binecuvântată și dacă este voia lui Dumnezeu, să se nască prunci în familie, pruncii pe care îi dă Dumnezeu. În al treilea rând, familia trebuie să respecte fidelitatea, credincioșia între soți”.
La final, părintele protopop Constantin Macuc și părintele Teodor Zugravu au rostit un cuvânt de mulțumire pentru toată binecuvântarea revărsată de Dumnezeu asupra comunității parohiale din Miron Costin. Totodată, ierarhul le-a oferit preoților Teodor Zugravu și Gheorghiță Anisiea, suplinitorul parohiei între anii 2015 - 2016, rangul de iconom, iar sprijinitorilor parohiei le-a oferit distincții de vrednicie.
Casa socială a Parohiei „Sfinții Voievozi” din Albești a fost sfințită
Enoriașii din localitatea Albești, județul Botoșani, au din această după-amiază o nouă casă socială. Așezământul a fost binecuvântat de IPS Teofan iar la final, clericii au înălțat rugăciuni și pentru sufletele ctitorilor și binefăcătorilor trecuți la cele veșnice.
„Cel mai mare lucru în viața noastră este prezența lui Dumnezeu. Am aflat din Sfânta Evanghelie cât de mult s-a bucurat un om păcătos, cum suntem și noi, când Domnul Hristos a pășit în casa lui. Acum nu mai este nevoie, ca pe vremuri, să intre Domnul Dumnezeu în casa lui Zaheu, pentru că Dumnezeu fiind pretutindeni, El este prezent în casa fiecărui om care se deschide spre prezența lui Dumnezeu, de aceea avem sfintele icoane în casă, de aceea se cuvine să avem candela aprinsă, de aceea se cuvine să avem o carte de rugăciuni. Toate ne amintesc nu de faptul că Dumnezeu va veni la noi, ci că Dumnezeu este la noi și orice lucru care amintește de Dumnezeu este un lucru binecuvântat”, a menționat la final Înaltpreasfinția Sa.
Pentru jertfa adusă la ridicarea casei sociale, părintele Fredolin Drobotă a fost hirotesit întru iconom stavrofor, primind din mâinile ierarhului semnele distinctive: bedernița, brâul roșu și crucea pectorală. De asemenea, credincioșii care au contribuit la zidirea așezământului au fost răsplătiți cu distincții de vrednicie.