Slujbă de sfințire a monumentului de la Tarcău dedicat Reginei Maria

Arhiepiscopia Iașilor Decembrie 3, 2018

Monumentul, în formă de cruce bizantină, a fost ridicat la inițiativa Complexului Muzeal Județean Neamț și a Protopopiatul Piatra-Neamț, prin contribuția credincioșilor și preoților de la parohiile din comună: Parohia Tarcău (preot paroh Pintilie Anton), Parohia Cazaci (preot paroh Butescu Ionuţ), Parohia Brateş (preot paroh Căruceriu Emilian), Parohia Straja (preot paroh Sofrone Ciprian), Parohia Crivaia (preot paroh Diaconu Ioan), Parohia Lunca Strîmbului (preot paroh Diaconu Nicolae).

Terenul pe care a fost amplasat a fost pus la dispoziție de Primăria Comunei Tarcău, care a susținut realizarea lui, fiind situat în apropiere de Poiana Crivaia, loc pe care Regina Maria și-ar fi dorit să ctitorească o biserică.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența părintelui Valentin Tofan, protopop de Piatra-Neamț, a preoților din comună și din localitățile vecine, a autorităților județene și locale precum și a unui număr mare de credincioși.

După intonarea Imnului Național a avut loc festivitatea de dezvelire a monumentului, o ceremonie de depunere de coroane de flori și slujba de sfințire, la finalul căreia s-au rostit mai multe alocuțiuni. În cuvântul rostit cu acest prilej părintele protopop Valentin Tofan a subliniat importanța ridicării monumentului în Anul Centenar și a făcut referire la valorile care au caracterizat viața Reginei Maria.

Troița a fost sculptată în piatră din cariera de la Cosăuți-Soroca (Republica Moldova), de către meșterul popular Ion Lozan. Alături de cuvintele cântării bisericești „Crucii tale ne închinăm Stăpâne și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim ” pe partea din față a fost sculptat și un text al marelui Nicolae Iorga, adaptat contextului ridicării monumentului „Întru veșnică amintire a aceleia care a fost neasemuită sprijinitoare a silințelor neamului românesc, spre unitatea de stat care a fost Regina Maria, părtașă a tuturor suferințelor noastre și mângâietoarea a celor care au pătimit. S-a ridicat această troiță, în Anul Centenarului, din recunoștința națiunii române”.

Troița are o înălțime de 4 m și este amplasată pe un soclu cu înălțimea de 1,90 m.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri