Slujba Aghiesmei mici a fost săvârşită de către arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu din judeţul Iaşi. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte protosinghelul Iorest Goraş, secretarul Mănăstirii Hadâmbu, părintele Mihai Iordăchescu, de la Parohia Ezăreni, Protopopiatul 3 Iaşi, judeţul Iaşi, părintele Andrei Mocanu de la Parohia Cucuteni-Leţcani, Protopopiatul 3 Iaşi, judeţul Iaşi, părintele Petru Tărăboi, de la Parohia Lespezi, Protopopiatul Paşcani, judeţul Iaşi, şi părintele Emanuel Apetrei, de la Parohia Urşiţa-Mironeasa, judeţul Iaşi. La acest moment de rugăciune au participat reprezentanţii fundaţiei (Alexandra Rusu – preşedinte, Florin Strugaru – membru fondator), împreună cu o parte dintre beneficiari, precum şi numeroşi invitaţi.
Fundaţia „Omenia”, model de vieţuire socială
Părintele Andrei Mocanu a evidenţiat importanţa existenţei Fundaţiei Umanitare „Omenia”, care îi sprijină pe tineri pentru „viaţa socială”: „Tinerii care au benefiat de sprijinul acestei fundaţii au strâns multe roade de-a lungul timpului. O parte dintre ei s-au căsătorit aici şi au adus pe lume prunci. Serviciile de asistenţă socială oglinesc învăţătura creştină care ne învaţă să răspundem la întrebarea «Doamne, când Te-am văzut flămând şi Te-am hrănit? Sau însetat şi Ţi-am dat să bei? Sau când Te-am văzut străin şi Te-am primit, sau gol şi Te-am îmbrăcat? Sau când Te-am văzut bolnav sau în temniţă şi am venit la Tine?» (Matei, 25, 37-39). Această fundaţie este un model de vieţuire socială şi de determinare ca să nu fim nepăsători la suferinţa celor din jur”.
Împliniri prin ascultare şi prin muncă
Membrul fondator al Fundaţiei „Omenia”, Florin Strugaru, a menţionat că ideea de a ajuta tinerii care părăsesc centrele de plasament a venit de la arhimandritul Nicodim Gheorghiţă în urmă cu mai bine de două decenii: „Roadele ascultării se văd astăzi, când privim către tinerii beneficiari. Tot ceea ce s-a realizat, se datorează ascultării şi muncii depuse. Până în prezent, cu sprijinul fundaţiei şi cu banii câştigaţi de tineri, s-au ridicat 15 case. În acelaşi timp, cel puţin zece beneficiari au urmat cursurile unui liceu”. Arhimandritul Nicodim Gheorghiţă a apreciat jertfa familiei Strugaru Florin şi Valentina, depusă din anul 2001 până în prezent: „Am venit să binecuvântăm ultimele renovări din clădirea fundaţiei. Mă bucur să văd realizările fiilor mei duhovniceşti şi ale copiilor lor. Mă bucur că o parte dintre tinerii acestei fundaţii au deja, sau urmează să locuiască, în propria casă. Darul Duhului Sfânt lucrează prin fiii mei duhovniceşti pe care îi spovedesc de peste trei decenii”.
Fundaţia „Omenia“ desfăşoară de mai bine de două decenii o lucrare sfântă, şi anume aceea de a-l ajuta pe cel căzut, pe cel singur aflat în necaz. Munca întregii echipe nu poate fi răsplătită cu un bun material pe lumea aceasta, ci doar cu zâmbetul de recunoştinţă al tinerilor care îşi iau zborul către viaţă. La fundaţia din Valea Adâncă, aşezată precum o mănăstire pe vârful dealului, tinerii primesc încredere, curaj şi speranţă. Prin muncă şi prin efortul necontenit al întregii echipe de la „Omenia“, copiii crescuţi în centrele de plasament sunt ajutaţi să aibă ceea ce nu au avut niciodată: o casă şi o familie.