Mica obște de maici de la Peștera l-a avut ca oaspete în această dimineață, cu prilejul hramului așezământului monahal, pe PS Nichifor Botoșăneanul. Dimpreună cu ierarhul, în cadrul Sfintei Liturghii au mai slujit părintele arhimandrit Petroniu Marin, starețul Mănăstirii Pângărați și exarh de Neamț, precum și preoți de la parohiile din Protopopiatul Piatra Neamț.
În cuvântul rostit către credincioșii prezenți, Părintele Episcop-vicar a evidențiat cât de importantă este rugăciunea în viața creștinului, care se lasă în voia lui Dumnezeu precum Maica Domnului:
Dumnezeu are un plan de mântuire cu fiecare din noi. Nu este vreo întâlnire sau vreo oportunitate din viața noastră întâmplătoare, ci are un rost, chiar și în momentele noastre de durere, chiar și în cele de criză. Atunci când înțelegem lucrul acesta, asemenea Maicii Domnului, putem spune și noi «Iată roaba Domnului» sau «Iată robul Domnului», «fie mie după cuvântul Tău și după purtarea Ta de grijă, Doamne», atunci se împlinește și cu noi planul lui Dumnezeu. Rugăciunea pe care sfinții părinți isihaști ne învață să o lucrăm neîncetat «Doamne Iisus Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul», este rugăciunea care ne cheamă să avem trezvie precum Maica Domnului a avut, pentru că fecioria Maicii Domnului nu a fost doar o feciorie trupească, ci și o feciorie a gândului. Nimic din lumea aceasta nu a putut să o atragă, despărțindu-i gândul și puterea sufleteasă de Dumnezeu. La această rugăciune ne cheamă și pe noi să fim atenți la gândurile noastre, care adeseori sunt obsesive și împovărătoare, cu griji și imaginație. Această rugăciune nu înseamnă doar o purtare de grijă, ci un ajutor de împlinire a rostului pe care Dumnezeu îl pune în viața noastră.
Hramul așezământului monahal s-a încheiat cu o agapă, la care au fost invitaţi toți cei prezenți.
Aflată la aproximativ 7 km de oraşul Piatra Neamţ, Mănăstirea Peştera din comuna Gârcina a fost înfiinţată în anul 1993, mai întâi ca schit, apoi ridicată în anul 2002 la rang de mănăstire. Slujba de sfinţire a Bisericii cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului“ a fost oficiată în data de 13 septembrie 1997 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Stareța așezământului este stavrofora Teodora Amariei.
„Bucură-te, bucuria noastră, Sfântă Pruncă, pururea Fecioară!”
Intrarea în biserică a Maicii Domnului sau Vovidenia se prăznuiește în fiecare an, pe 21 noiembrie. Părinții Maicii Domnului, Sfinții Ioachim și Ana, fiind lipsiți de copii, L-au rugat pe Dumnezeu să le dăruiască cinstea de a fi părinți, făgăduind că dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu și îl vor închina lui Dumnezeu. Mai apoi, cei doi nu au uitat de promisiune și la trei ani de la nașterea Maicii Domnului au dus-o pe fiica lor la templu, aici fiind întâmpinată de marele preot Zaharia. Această sărbătoare anunță totodată, prin cântările bisericești de la strană, că în curând va avea loc slăvitul praznic al Nașterii Domnului Iisus Hristos. Începând de astăzi și până la finalul anului, la slujba Utreniei se cântă Catavasiile Nașterii Domnului.
Vă invităm să accesați și:
(Video) Intrarea în biserică a Maicii Domnului, hramul Mănăstirii Peștera - Gârcina