Comunitatea Parohiei „Sfinții Voievozi” Roșca din Iași s-a bucurat, în această dimineață, de prezența Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Cu prilejul vizitei pastorale, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte părintele protopop Marius-Daniel Profir, părintele arhimandrit Gavriil Alexa, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, alături de părintele paroh Ciprian-Dumitru Ciuntu și părintele Andrei Atudori, slujitor la Parohia „Sfinții Voievozi” Roșca și consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Iașilor.
După citirea pericopei evanghelice, rânduită duminicii a 30-a după Rusalii, Preasfinția Sa a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a subliniat faptul că, ori de câte ori încercăm să împlinim cuvântul lui Dumnezeu, Dumnezeu lărgește inima noastră:
„Să ne ajute Bunul Dumnezeu, iubiți credincioși, ca să putem intra în această moștenire a vieții veșnice nu târziu, pe patul de moarte, ci de îndată ce înțelegem acest cuvânt și îl punem la inima noastră. Să trăim cu rost, să trăim cu drag de Dumnezeu, să trăim cu mulțumire pentru fiecare zi și cu înțelegerea că, ori de câte ori încercăm să împlinim cuvântul lui Dumnezeu, Dumnezeu lărgește inima noastră și ne descoperă mai adânc cum să-L cunoaștem. Îl cunoaștem în cuvântul Său, Îl cunoaștem în tainele din biserică, Îl cunoaștem în rugăciunea lăuntrică, Îl cunoaștem în jertfa pe care o aducem, pe noi înșine și unii pe alții. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să trăim cu rost, să moștenim Împărăția Cerurilor, să moștenim viața de veci și să o facem încă de azi, nu lăsând-o pe vreun moment mai prielnic, pe vreun moment mai bun, pe vreun alt moment, după ce ne vom fi desfătat de stricăciunea acestei lumi, oricât de bogată este în ea îndestularea ei. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!”
Scurt istoric
Biserica „Sfinţii Voievozi” – Roşca este zidită la mijlocul secolului al XIX-lea, lângă o veche biserică de lemn din secolul al XVII-lea, ce a dăinuit până în 1832. Din surse istorice reiese că biserica de lemn ar fi fost construită în anul 1637, după unii, de un preot Roşca Constantin, după alţii, de un boier Roşca Codreanu. Se pare că numele acestui boier (Roşca) s-ar fi adăugat la numele bisericii, pe lângă hramul Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil.
O troiţă situată în imediata apropriere a bisericii actuale marchează locul unde era Sfânta Masă a bisericii de lemn. Lângă ea a fost zidită, din temelie, o nouă biserică din cărămidă şi piatră, care, la rândul ei, a fost incendiată şi distrusă, în mare parte, în anul 1850. Biserica a fost refăcută în anul 1852 de monahul Rafael şi epitropul Petru Dorneanu, prin contribuţia substanţială a enoriaşilor. Cu această ocazie, a fost adăugat ca ocrotitor, pe lângă Arhanghelii Mihail şi Gavriil, şi Arhanghelul Rafail.