Cu acest prilej, Preasfinția Sa a binecuvântat noua catapeteasmă a bisericii, iar la finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Sergiu Ciprian Ipate a fost hirotesit, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, întru iconom stavrofor, primind din mâna ierarhului brâul roșu, bedernița și crucea pectorală.
În această dimineață, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul va oficia Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Nicolae - Domnesc” din Iași.
Scurt istoric
Biserica „Sfânta Mare Muceniță Varvara” din satul Văratec este situată la circa 1 km depărtare de Mănăstirea Văratec. Ea se află pe o veche aşezare a călugărilor sihaştri, care datează din vremea domnitorilor Muşatini. În anul 1812, locuitorii acestui sătuc erau lucrători ai așezământului monahal Văratec, serviciile religioase fiind oficiate de către preoţii de la Parohia Filioara. În anul 1848 preoţii de la Filioara i-au îndemnat pe săteni să-și ridice propria biserică, iar în 1852, locașul de rugăciune a fost construit și târnosit, primind două hramuri: Sfânta Mare Muceniță Varvara – 4 decembrie și Adormirea Sfintei Ana – 25 iulie.
„Lui Hristos, Celui în Treime cu evlavie Lăudat, urmându-i tu, purtătoare de biruinţă”
Foarte frumoasă fiind, Sfânta Varvara a fost ținută de tatăl ei într-un turn, ferită de ochii lumii. Acolo, ochii Sfintei se bucurau, admirând creația lui Dumnezeu. Aflând că este creștină, chiar tatăl ei a pârât-o împăratului și a dat-o pe mâna chinuitorilor, Fericita fiind bătută cumplit, arsă cu foc, tăiată pe trup, dezbrăcată și purtată așa prin cetate. Chinurile suferite nu l-au înduplecat pe tatăl ei, care a rămas cu inima împietrită, el însuși ucigându-o cu sabia, apoi murind imediat trăsnit de fulger.