La slujba hramului au slujit, alături de Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și de părintele stareț - arhimandritul Arsenie Butnaru, părintele protopop Mihail Roșu, părintele arhimandrit Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihastria, părintele lect. univ dr. Cătălin Vatamanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, părintele protosinghel Metodie Oprica, starețul Mănăstirii Hlincea, părintele Calistrat Chifan, viețuitor al Mănăstirii Vlădiceni. Răspunsurile liturgice au fost oferite de părinții Mănăstirii Sihăstria Neamț.
În cuvântul de învățătură rostit cu prilejul slujbei hramului, PS Părinte Nichifor Botoșăneanul a subliniat: „Sfântul Ioan Evanghelistul, sărbătorit în acest an în Săptămâna Luminată, ni se descoperă nu doar ca «Apostol al iubirii», așa cum a fost numit, ci și ca propovăduitor al Învierii, ca propovăduitor al vieții celei noi pe care Dumnezeu ne-o împărtășește și pe care el însuși, Apostolul, în toată viața sa a propovăduit-o și a ostenit pentru aceasta. Spre sfârșitul vieții, prigonit fiind de persecutorii împăratului Dioclețian, avea să fie exilat în insula Patmos, acolo unde a trecut la cele veșnice și acolo unde a scris cunoscuta și tainica descoperire - cartea Apocalipsei - carte care ne este adresată și nouă a o cunoaște. În cartea Apocalipsei, Apostolul Ioan, uimit, mărturisește cele pe care le-a arătat Dumnezeu descoperite - necazuri, tulburări ce au să vină peste lume - nu ca să ne panicăm, nu ca să numărăm ani, și zile, și ceasuri, ci ca să înțelegem că, oricât de mare ar fi criza în această lume, Dumnezeu o cunoaște, Dumnezeu dinainte a vestit-o și această vestire ne-a făcut-o cu mesajul: Să nu vă temeți. Toate acestea aveau să vină, dar pentru cei care cred în Mine, puterea și harul lui Dumnezeu îi va întări și îi va inspira în acele momente”.
Scurt istoric
Mănăstirea Vlădiceni este o mănăstire de călugări amplasată la marginea municipiului Iaşi, în localitatea Vlădiceni, din comuna suburbană Tomeşti, pe locul numit în cronici „Poiana Vlădicăi”. Ansamblul monahal se află la poalele unui deal împădurit, de unde se poate vedea întreaga zonă industrială a municipiului Iaşi. Între anii 1908-1910, câţiva călugări au construit în apropierea Poienii Vlădiceni o primă biserică a Schitului Vlădiceni, spre cinstirea Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan. În anul 1918, biserica a fost distrusă în întregime în urma exploziei unui depozit de muniţii din apropiere. Din cauza incidentului, schitul a fost distrus, murind mai mulţi călugări. Între anii 1923-1928, arhimandritul Epifanie Demetrescu şi alţi câţiva călugări veniţi din Muntele Athos au reclădit aşezarea monahală distrusă, construind o a doua biserică. Aceasta a fost grav avariată de cutremurul din anul 1940, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-a încercat refacerea ei. În 1959, chiliile au fost preluate de către gospodăria agricolă de stat, iar biserica a funcţionat din acel an doar ca biserică parohială, devenind ulterior depozit. În anul 1992, a fost incepută refacerea mănăstirii la cu binecuvântarea PF Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei și la inițiativa IPS Calinic, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuâilor pe atunci episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, care s-a ocupat îndeaproape de întocmiea actelor necesare pentru reînceperea vieții monahale. În 1995, locul unde s-a construit biserica a fost sfinţit de PF Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei împreună cu IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților pe atunci episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. IPS Calinic, ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor din acea perioadă a coordonat întreaga lucrare de construcție, constucție ce a durat doar 4 ani, fiind unul dintre principalii ctitori ai mănăstirii. Pe 26 mai 2019, în Duminica a V-a după Paşti, a Samarinencei, biserica Mănăstirii Vlădiceni, cu hramul „Sfântul Evanghelist Ioan Teologul”, a primit haina nouă a resfinţirii. Slujba a fost oficiată atunci de IPS Mitropolit Teofan. (Tudorel Rusu, Flavius Popa)