La aceste importante momente a fost prezent şi părintele Florin Călugăru, protoiereu al Protopopiatului Iaşi I, însoţit de un sobor de preoţi din zonă, apropiaţi de această comunitate. După săvârşirea serviciului religios, la care au participat şi un mare număr de credincioşi din această micuţă comunitate, ctitori, ostenitori şi apropiaţi ai acestora, părintele protopop Florin a amintit importanţa pe care o are ridicarea unei astfel de case. Ea facilitează, printre altele, prezenţa neîntreruptă a preotului în comunitatea pe care o păstorește.
În finalul discursului, sfinția sa i-a felicitat pe credincioşii satului pentru implicare în acest demers, mulţumind, în acelaşi timp, şi autorităţilor locale care au fost apropiate de biserică. Tot aici, părintele Florin a amintit că ridicarea acestei construcţii n-ar fi fost posibilă fără implicarea părintelui Petru-Mircea Constantinescu, fostul paroh al satului Buhăeni. În timpul păstoriei sale au fost făcute demersurile pentru obţinerea terenului (donat parohiei de moştenitorii familiei Babătă Toader şi Sofia, din sat) şi punerea pietrei de temelie pentru casa parohială (casa a fost ridicată la roşu şi conectată la utilităţi).
Părintele Cornel-Mădălin Radu, actualul paroh din satele Buhăeni şi Drăgăneşti, a mulţumit în cele din urmă tuturor celor implicaţi în realizarea demersului început cu ani în urmă. Deşi mai sunt multe de făcut până la finalul lucrărilor, casa poate fi locuită în condiţii decente, amintea sfinţia sa. Au fost aduse mulţumiri tuturor ctitorilor şi lucrătorilor care au dat o mână de ajutor la această lucrare, fiecare dintre aceştia având meritul de a susţine, în primul rând, viaţa acestei comunităţi, dar şi părintelui protopop, pentru implicare, sfat şi susţinere. Părintele paroh s-a arătat recunoscător şi preoţilor care au participat la eveniment: preoţii Ioan Amarandei din parohia Alexandru cel Bun, Claudiu Ciobanu din parohia Vâlcelele şi Cătălin Adumitroaie din parohia Vlădeni (comuna Vlădeni), Lucian Porfir din parohia Spineni (comuna Andrieşeni), şi Petru-Mircea Constantinescu din parohia Coarnele Caprei (aceeaşi comună).
Şi fostul paroh, părintele Petru-Mircea, a ţinut să amintească despre eforturile depuse la începutul lucrărilor, cu toate greutăţile întâmpinate, mai ales din punct de vedere financiar. Toate au fost depăşite prin dragostea comunităţii care a ştiut să susţină acest demers, cu oameni pricepuţi care au ajutat la şantierul deschis (de amintit echipa meşterului Bârjoveanu Petru, din sat) şi gospodine harnice care au adus mâncare celor care au muncit pe toată perioada ridicării construcţiei. Într-un cuvânt, a fost nevoie de multă dragoste faţă de Dumnezeu şi de coeziune (aici un rol important l-a avut epitropul Dascălu Mihai), ca în această comunitate micuţă să poată exista o casă parohială în care preotul să poată locui.
În continuare a fost sfinţită o casă ridicată în urma unei campanii umanitare pentru o familie din comunitate, de către soborul de preoţi prezent alături de părintele protopop.
Amintim că în data de 6 mai 2021 casa domnului Mihai Zvarişte şi a celor doi copii ai săi, Serafim şi David, pe atunci în vârstă de 2 şi 4 ani, a fost cuprinsă de flăcări. Acesta îşi creşte singur copilaşii, după ce soţia l-a părăsit. În urma acestui tragic eveniment, părintele Petru-Mircea a pornit o campanie intitulată „Casă pentru Serafim şi David”. Un număr important de persoane s-au implicat în finalizarea acestei case, printre care Asociaţia Childrenˊs Love and Faith, parohia Ledbury din Anglia, cu preotul paroh Cosmin Savu, şi mai multe parohii din judeţul Iaşi, dar şi din Danemarca. Lucrările au fost finalizate în totalitate şi cu sprijinul comunităţii din care această familie face parte, dar şi cu implicarea directă a tatălui care a dat o mână de ajutor la fiecare etapă a construcţiei, și astfel, în luna aprilie a anului curent a şi fost oficiată slujba de sfinţire.
Ca o încununare a eforturilor susţinute a tuturor celor implicaţi în ridicarea acestei locuinţe, la poarta casei ne întâmpină de ceva timp o troiţă (ridicată pe amplasamentul unei troițe mai vechi), care a şi fost târnosită, ca mulţumire Bunului Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra acestei familii greu încercate.
La finalul acestor evenimente, părintele Cornel, parohul comunității, i-a invitat pe toţi ce prezenți la o agapă frățească, la Centrul Social „Arhimandrit Cleopa Ilie”, din curtea bisericii din satul Buhăeni.
(Pr. Cătălin Amitroaie – Parohia Vlădeni)