Biserica militară din cartierul ieşean Tătăraşi a fost neîncăpătoare pentru cadrele batalionului, dar şi pentru familiile lor, participând împreună la Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Din soborul slujitor a făcut parte, pe lângă pr. Valentin Pâţâligă, preotul unităţii militare, şi pr. Marius Daniel Profir, protopopul Protoieriei 2 Iaşi. În cadrul Sfintei Liturghii, numeroşi militari, dar şi credincioşi din împrejurimi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup psaltic format din seminarişti ieşeni.
Spre finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a adresat credincioşilor un cuvânt de învăţătură: „Este zi şi ceas de praznic pentru că omul se înalţă spre Dumnezeu mai mult decât de obicei şi simte prezenţa lui Dumnezeu pe pământ mai mult decât în zile şi clipe obişnuite. Am săvârşit o slujbă care se oficiază mai rar. Mai rar în timpul anului, dar destul de des în timpul Postului Mare, slujbă pe care Biserica a rânduit să se săvârşească spre seară, pentru ca acei creştini care miercurea şi vinerea postesc până seara să primească o mângâiere, şi anume posibilitatea să se împărtăşească cu Sfintele Taine. Drumul postului este frumos, dar este şi greu, iar Biserica a dorit să ofere o mângâiere şi în timpul săptămânii, nu numai duminica, chemând pe credincioşii care postesc şi au o viaţă curată să se împărtăşească cu Sfintele Taine“.
„Omul trebuie să îşi ajute propria conştiinţă prin conţinut adevărat“
Totodată, Părintele Mitropolit a vorbit militarilor prezenţi în sfântul locaş despre glasul conştiinţei: „Un alt gând este legat de un cuvânt, prezent într-o rugăciune a acestei Sfinte Liturghii, care aminteşte despre cugetul cel dinlăuntru. După o terminologie mai modernă, este vorba de glasul conştiinţei. Omul are în el sădit de Dumnezeu un glas, un gând, un cuget, un duh, şi anume, conştiinţa, care îi arată fără negare, fără rătăcire, pentru omul care are o anumită legătură cu Dumnezeu, ce este bine şi ce nu este bine în această viaţă. Cugetul cel dinlăuntru poate şi el să rătăcească, şi anume conştiinţa să fie pervertită, iar omul să îi zică binelui rău, răului bine, să aprecieze ceea ce este urât, şi să nu îşi dea seama de ceea ce este frumos, adânc şi înălţător. Şi atunci, ca acest cuget al omului cel dinlăuntru să fie curat, să îl ghideze ca o busolă pe direcţia pe care o are, omul trebuie să îşi ajute propria conştiinţă şi să o hrănească, prin conţinut adevărat, pentru ca să nu rătăcească“.
Pentru întreaga sa activitate, părintele militar Valentin Pâţâligă a fost hirotesit de către Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei întru iconom stavrofor - purtător de cruce. Acesta a adresat, la final, un scurt cuvânt de mulţumire: „Inimile ne sunt pline de recunoştinţă, pentru că, de-a lungul timpului, Dumnezeu a călăuzit paşii fiecăruia dintre noi, fie că am fost o dată sau de mai multe ori în misiune, ne-a ocrotit, ne-a luminat mintea, ne-a întărit voinţa şi ne-a învrednicit Dumnezeu ca atunci când ne-am întors cu toţii acasă să ne găsim cu bine familiile. Ne sunt inimile pline de recunoştinţă şi pentru că, prin dragostea Înaltpreasfinţiei Voastre, cu voia lui Dumnezeu, în biserica noastră, se săvârşeşte, cu tihnă, Sfânta Liturghie arhierească, şi pentru asta suntem recunoscători. Iar această recunoştinţă se transformă în mulţumire, pe care o adresăm Bunului Dumnezeu pentru tot ce a făcut pentru familia noastră mică, dar frumoasă a «Lupilor Negri», pentru familia noastră a acestei comunităţi din biserica militară şi pentru ce a făcut şi pentru familia noastră de acasă“.
După oficierea Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit a săvârşit slujba de sfinţire a drapelului militar din cadrul Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri“ din Iaşi, oferindu-i comandantului steagul unităţii şi binecuvântându-i pe militari.