Întâlnirea a fost structurată în două părţi. Prima parte a avut ca scop prezentarea obiectivelor principale ale proiectului, iar în a doua parte voluntarii au avut parte de o formare în una din cele trei direcţii în care se vor desfăşura training-urile: comunicare, public speaking sau organizare de evenimente.
„Ideea seminariilor de formare în parohiile rurale din Arhiepiscopia Iaşilor nu este nouă, proiectul fiind lansat în anul 2015. De atunci şi până în prezent au avut loc 56 de formări de care au beneficiat 1100 de tineri. Aşadar mulţumim celor care au asigurat continuitatea acestui proiect şi sperăm ca anul 2018 să aducă o creştere cantitativă şi calitativă care să dea curaj tinerilor din sate pentru a deveni membri activi ai parohiilor din care fac parte“, a spus Gabriela Pipirig, coordonatoarea Departamentului Misiune pentru Tineret, în deschiderea întâlnirii.
Nu îi înveţi pe alţii numai din ceea ce ştii sau din ceea ce ai, ci îi înveţi mai ales din ceea ce eşti.
Parcursul sesiunii de formare a arătat că formatorul vine în faţa celorlalţi cu toată fiinţa sa: minte, trup şi suflet. Astfel cunoştinţele sau informaţiile sunt importante, dar nu sunt suficiente. Este nevoie să devii ceea ce vrei să îi înveţi pe ceilalţi. Dacă vrei ca un tânăr să deprindă faptul de a fi organizat, este nevoie să te vadă pe tine, formatorul, că eşti organizat. Altfel cuvintele rămân în urma faptelor. De aceea, pentru noi, voluntarii care am acceptat provocarea de a fi formatori, acest demers este un exerciţiu de devenire.
100 de seminarii în anul 2018
„De ce facem aceste seminarii? De ce tot acest efort material dar mai ales uman din partea Departamentului Misiune pentru Tineret? Nu ştiu să vă răspund cu exactitate. Dar cred că tinerii noştri merită mult mai mult decât ceea ce le-am oferit până acum. De multe ori au fost lăsaţi să se dezvolte la întâmplare. Familia nu e tot timpul lângă ei, şcoala nu îi ajută, societatea îi condamnă. Puţini sunt cei care îi iau în serios, care le oferă timp, atenţie şi sprijin. Unii dintre ei şi-au pierdut sensul vieţii şi tot ceea ce le iese în cale le este confuz. Au crescut într-o lume care i-a învăţat să nu aibă idealuri, iar acest lucru i-a făcut să îşi piardă identitatea. Este trist ca pentru un tânăr să nu mai existe acel suflu de viaţă, puterea de a lupta şi dorinţa de reuşi. Adolescentul educat în afara bisericii doar îşi consumă viaţa, nu o trăieşte, de aceea existenţa lui este una statică, fără dinamism. Contrar acestei imagini, tânărul crescut şi educat în biserică are o existenţă ascendentă, care vibrează, care este vie atât pentru el cât şi pentru ceilalţi din jurul său. Prezenţa noastră în sate prin aceste traininguri cred că răspunde unei chemări mute a tinerilor. Noi mergem la ei pentru a-i încuraja şi a le spune că se poate. Mergem la ei pentru a da înapoi din ceea ce am primit şi noi cândva la rândul nostru,“ a precizat Mihail Siminciuc, responsabil de proiectul „Seminarii de formare în sate“ al Departamentului de Misiune pentru Tineret din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor
Cele 100 de seminarii pe care Departamentul Misiune pentru Tineret şi le propune să le organizeze în anul 2018 vor începe anul acesta în luna aprilie şi se vor încheia în luna decembrie. (Andrei Grosu, ATOR Iaşi)