Marele scriitor şi diacon Ion Creangă a fost aniversat la Iaşi cu prilejul împlinirii a 181 de ani de naşterea sa. Manifestările au fost organizate de şcoala ce îi poartă numele, aflată în cartierul ieşean Păcurari, ce a marcat 54 de ani de existenţă. Evenimentele culturale s-au derulat sub genericul „Şcoala «Ion Creangă» - 54 de ani în slujba educaţiei pentru o Românie Mare şi Unită“. Acestea au făcut parte din programul Centenar în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Iaşi (2017-2018) al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi. În incinta şcolii, a avut loc deschiderea oficială prin intonarea imnului României şi al şcolii ce a îmbrăcat straie de sărbătoare. Programul a continuat în Clubul lui Nică, în prezenţa invitaţilor de suflet ai şcolii.
„Ne dorim ca părinţii plecaţi în străinătate să vină lângă copiii lor“
Profesoara Nicoleta Cristina Creţu, directoarea Şcolii „Ion Creangă“, a remarcat că toate manifestările din acest an şcolar sunt puse sub semnul Centenarului. „De modul în care vom şti să sărbătorim Centenarul, depinde cum vor învăţa copiii noştri să respecte ceea ce a făcut acea generaţie pentru noi. Sărbătorirea Centenarului te duce cu gândul la a face analize şi reflecţii asupra a ceea ce ai făcut şi unde te situezi ca naţie sau ca şcoală. De asemenea, ne gândim la ceea ce ne dorim să facem. Fiecare dascăl care a format generaţiile acestei şcoli a lăsat o fărâmă de suflet aici. Toate realizările şcolii noastre se datorează profesorilor. Pentru fiecare dintre noi, Şcoala «Ion Creangă» înseamnă locul devenirii permanente. Una din marile probleme pe care le înfruntăm atât noi, cât şi societatea, în general, este legată de copiii rămaşi singuri acasă. Ne gândim la părinţii nevoiţi să plece în străinătate pentru a munci. Ne dorim ca părinţii plecaţi în străinătate să fie ajutaţi să vină lângă copiii lor. În şcoala noastră, copiii vor fi mereu învăţaţi prin iubire. Aceasta pentru că aşa sunt învăţaţi oamenii care ajung aici, lângă bustul lui Creangă (n.r. din faţa şcolii)“, a spus profesoara Nicoleta Cristina Creţu.
„Biserica şi Şcoala au pus bazele României moderne“
Profesorul Bogdan Gabriel Bârzoi, inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, a mărturisit că Şcoala „Ion Creangă“ din Iaşi este „puternică datorită profesorilor“, astfel că a intrat în topul instituţiilor căutate de părinţi. Profesoara Luciana Antoci, inspector şcolar pentru management instituţional în cadrul ISJ Iaşi, şi-a exprimat bucuria de a fi prezentă la acest moment de sărbătoare: „Această şcoală stă sub numele lui Ion Creangă, o personalitate care e la confluenţa dintre două instituţii. Biserica şi Şcoala au pus bazele României moderne. E foarte limpede că a avut înclinaţii mai puternice înspre şcoală, aşa cum ştim din biografia scriitorului. Opera lui Ion Creangă este o radiografie a sistemului de învăţământ din vremea sa. O şcoală care poartă numele lui Ion Creangă este un spaţiu privilegiat al educaţiei“. În continuare, au fost transmise câteva gânduri legate de acest moment festiv de către scriitorul Emilian Marcu, iar apoi s-au prezentat activităţile educative şi proiectele Şcolii „Ion Creangă“. Profesoara Alina Fîntînaru a lansat apoi proiectul transfrontalier „Noi suntem români“, care se va desfăşura în parteneriat cu câteva şcoli din ţară şi din Republica Moldova. Foştii profesori, elevi şi partenerii Şcolii „Ion Creangă“ au fost evidenţiaţi de către profesoara Nicoleta-Cristina Creţu, o parte dintre aceştia primind diplome de excelenţă. Programul manifestărilor a fost presărat cu numeroase momente artistice, răsplătite cu aplauze din partea celor prezenţi.