Evenimentul a cuprins mai multe sesiuni de dialog cu oameni de succes care activează în domenii diferite. Cei 11 profesori care au predat la Școala de lideri, în ordine cronologică, au fost: Arhim. Nicodim Petre – consilier eparhial, Alexandru Baciu – fondator Kinetic FIT, Bogdan Iliescu – medic neurochirurg, Vasile Roman – general în rezervă, Florin Dobre – designer vestimentar, Adrian Sîrbu – dirijorul corului Byzantion, Alexandru Gavrilescu – coordonator voluntari, Bogdan Constantin Neculau – profesor universitar, Mihai Chirica – primarul Municipiului Iași, Sebastian Diaconu - coach, Andrei Apreotesei – directorul Ateneului din Iași.
Este oare în duhul bisericii să vorbești despre leadership?
Mi-am pus întrebarea: De ce organizează Biserica o Școală de lideri? Este oare în duhul Bisericii să vorbești despre leadership? Nu este Hristos singurul lider în Biserică? Un posibil răspuns pe care l-am găsit în timpul sesiunilor de lucru a fost că prima școală de lideri a fost făcută chiar de Mântuitorul când le-a spus apostolilor: „care între voi va vrea să fie mare să fie slujitorul vostru” (Mc. 10, 43). Cuvântul leadership se traduce prin a conduce corabia, o imagine extrem de sugestivă pentru spațiul Bisericii, care este deseori asemanată cu o corabie ce duce poporul lui Dumnezeu în Împărăția Sa. Așadar, noi, tinerii din Biserică, nefiind cu nimic deosebiți de ceilalți, suntem chemați să slujim/muncim mai mult.
Poți forma un om să fie lider?
O altă întrebare care s-a născut în timpul dialogurilor a fost: Poti forma un om să fie lider? Cei mai mulți spun că un om se naște lider. La această nedumerire, o încercare de răspuns a fost: liderii, într-adevăr, au ceva înnăscut în ei, dar în același timp darul trebuie cultivat ca să rodească. Apostolii au avut vocație de apostol, dar cu toate acestea, după chemarea la care au răspuns afirmativ, a existat o perioadă de trei ani în care ei s-au format în jurul lui Hristos, liderul lor. Abia apoi au fost trimiși la propovăduire și au devenit slujitori pe Corabie, în Biserică
Am început dezbaterile pe tema leadershipului inspirați de Cartea lui Neemia (a doua Ezdra) din Vechiul Testament. În această carte, un om care avea o poziție socială foarte bună, paharnicul împăratului din Babilon, care avea avere și se bucura de respectul celorlalți, decide să renunțe la toate de dragul unui ideal: să repare zidurile Ierusalimului, cetatea lui natală. Liderul este un om sensibil față de nevoile celorlalți. Liderii dețin identitatea cea mai profundă a unui neam. În spațiul Bisericii, liderul este un om al lui Dumnezeu, capabil să transmită celorlalți gândul lui Dumnezeu.
Liderul și banii
Pentru lider, banii nu sunt un scop în sine. Ei apar de cele mai multe ori ca o consecință. Chiar și din punct de vedere medical, creierul nostru nu este capabil să facă un plan pentru a aduna „saci cu bani”. Poate, însă, genera pașii necesari pentru a deveni un chirurg de elită, care în mod implicit va fi remunerat pe măsură. Ca să primești mai mult trebuie să gestionezi bine ce ai deja.
Nu poți fi lider de unul singur
Un om devine lider pentru că este recunoscut ca atare de echipa lui. Nu te poți autoproclama lider. Vei fi cel mult manager. Oamenii urmează un lider necondiționat, fără a aștepta o rasplată financiară. Liderul îi așează pe oameni la un loc și le propune un ideal. Ca să faci asta ai nevoie de modestie, de smerenie. Un om orgolios este respins de ceilalți. Astfel cel mai mare inamic al omului devine el însusi. Egoismul este incompatibil cu ideea de lider.
Care este cheia ledershipului?
I-am întrebat pe cei 11 invitați care este secretul lor. Am observat la majoritatea câteva elemente comune: liderii se trezesc dimineața devreme. Majoritatea lor au spus că își încep ziua la ora 5. De asemenea, mulți au mărturisit că nu au căutat scuze când au eșuat în proiectele lor. A-ți asuma responsabilitatea pentru faptele tale sau chiar ale echipei tale, definește ideea de lider.
Nu în ultimul rând, ca să poți fi lider, este nevoie să nu fii șantajabil. Ispitele apar mereu. Ele se insinuiază în favoruri mărunte, în sume importante de bani sau în mirajul puterii. Un lider trebuie să spună NU la tot ce este nedrept, imoral sau în afara legii.
Consider că ceea ce am primit în aceste trei zile de „școală” sunt doar semințe care, pentru a rodi, au nevoie să fie udate și îngrijite. Să dea Dumnezeu ca tinerii de azi să devină liderii de mâine de care țara și Biserica au nevoie. Mulțumim tuturor profesorilor, organizatorilor și celor care au ajutat ca această formare a noastră să aibă loc! (Pr. Andrei G.)